Patrijarh Irinej: Nek se ispuni amanet mitropolita – da se obnovi kapela na Lovćenu

Patrijarh Irinej ukazao je, obraćajući se ispred hrama, na duhovnu sličnost mitropolita Amfilohija i Svetog Petra Cetinjskog.

„Ako poredimo vreme i prilike u kome su delali Sveti Petar Cetinjski i mitropolit Amfilohije, primetićemo da su se obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vere“, rekao je patrijarh.

Dodao je da je mitropolit Amfilohije zatekao narod otrgnut od vere, i da je vladala duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Kako je rekao, „Amfilohije je krčio korov na njivi Gospodnjoj“, obnavljajući ono što je zapušteno i napušteno.

Patrijarh je rekao da su se obnavljale crkve, manastiri, sveštenstvo, monaštvo, a time i vera u narodu.

„Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora“, rekao je patrijarh i dodao da je takva Crna Gora imala snagu da se odupre i stane u odbranu svojih svetinja i podigne duh i ugled svoga imena.

Istakao je da je pokretač svega bio mitropolit Amfilohije podržan sveštenstvom i vernim narodom Crne Gore.

„Zato će njegovo ime biti upisano zlatnim snovima u srpskoj istoriji“, naveo je patrijarh Irinej i podsetio da je Amfilohije bio poštovan u celom pravoslavlju jer pripada plejadi velikih bogoslova.

„Vest o njegovom upokojenju brzo je stigla do svih pravoslavnih crkava od kojih nam stižu njihova saučešća“, kaže patrijarh.

Kaže da smrt mitropolita Amfilohija ostavlja veliku prazninu i da je otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.