U trendu

Patrijarh Porfirije stigao u Crnu Goru; incidenti na Cetinju

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u 13.30 časova u dvodnevnu posetu Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru čemu se oštro protive crnogorske organizacije, opozicija i veliki broj gradjana koji se u velikom broju okupljaju na Cetinju koje obezbedjuju jake policijske snage.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je saopšteno da je ovo prvi dolazak Porfirija otkako je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Na Cetinju je danas bilo nekoliko incidenata izmedju protivnika održavanja ustoličenja u tom gradu i policije, a gradjani su sklonili zaštitnu ogradu izmedju gradskog trga i Cetinjskog manastira i probili policijski kordon na ulazu u grad.

Na podgoričkom aerodromu Porfirija su dočekali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom i monaštvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

U saopštenju se dodaje da će svečani doček patrijarha Porfirija biti večeras u 18.00 u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde će biti služena svečana doksologija i večernja služba.

Nakon toga će se, kako navode iz MCP, obratiti mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije, a uslediće kulturno-umetnički program.

Navedeno je i da će zbog epidemioloških mera, koje propisuje Ministarstvo zdravlja, večernja služba i kompletna svečanost biti napolju na velikoj bini ispred Sabornog hrama.

Nije javno objavljeno kada će i kojim putem patrijarh i mitropolit biti prebačeni na Cetinje.

Brojni gradjani automobilima pristižu danas na Cetinje koje uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija obezbedjuju izuzetno jake, dobro opremljene policijske snage, a stigla su i oklopna vozila, kao i policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, tzv. kornjače.

Reporterka Bete sa Cetinja javlja da su medju okupljenima savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljovic, deo poslanika opozicione Demokratske patrije socijalista i drugih opozicionih partija.

Okupljeni nose majice: „Da je vječna Crna Gora“, crnogorske zastave, a na ulazu u grad je istaknut transparent: „Da je vječna Crna Gora“.

Protivnici ustoličenja su ispunili gradske kafane u centru grada u kojima se puštaju nacionalne pesme. Prema najavama, kafane će biti zatvorene u 15.00.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar