U trendu

Pažin: Vlada spremna za dijalog sa MCP o temeljnom ugovoru

PODGORICA – Vlada Crne Gore je spremna da, bez odlaganja, otpočne dijalog sa svim verskim zajednicama o primeni Zakona o slobodi veroispovesti, a sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom da razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, izjavio je potpredsednik vlade Zoran Pažin.

Pažin je u intervjuu za BBC na srpskom jeziku rekao da je vlada spremna da razgovara o tim uslovima čim, kako je rekao, Mitropolija iskaže spremnost za dijalog.

“Nijedna država u našem regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje. Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savesti, budu ili ne budu vernici bilo koje veroispovesti, i da bi zakoni jednako važili za sve”, naglasio je Pažin.

Potpredsednik je podsetio da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o Nacrtu zakona, da su sve verske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali Nacrt zakona, kao i da su predstavnici vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim verskim zajednicama.

“Prvobitni zakonski tekst je znatno izmenjen, budući da je vlada prihvatila sve predloge verskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u Predlog zakona sve preporuke ovog stručnog tela Saveta Evrope”, tvrdi Pažin.

Pažin je rekao da ne vjeruje da će predstojeći izbori u Crnoj Gori proteći u znaku besmislenih podela i rasprava o tome koje su vere i nacije u Crnoj Gori starije i zaslužnije.

“Crna Gora je imala i previše gorkih istorijskih iskustava, i sopstvenih i kod svojih suseda, da bi dozvolila da ovakva retrogradna retorika danas bilo kome donese ozbiljniju političku korist”, naveo je Pažin, preneo je podgorički portal CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.