U trendu

Pendarovski očekuje da dijalog Beograda i Prištine dobije novu dinamiku

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da očekuje da će ove godine dijalog Beograd-Priština dobiti novu dinamiku, „pre svega u interesu dve države, ali i u interesu šire regionalne stabilnosti i saradnje“.

„Uveren sam da će svako rešenje koje dogovore Beograd i Priština i koje će biti u pravcu poštovanja suverenih prava i teritorijalnog integriteta svih susednih država, dobiti našu podršku“, rekao je Pendarovski na novogodišnjem prijemu za predstavnike diplomatskog kora.

Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski je na prijemu koji održan sinoć istakao da 2020. godina „ima predispozicije da bude veoma značajna“ i za Severnu Makedoniju i za region.

„Dovoljno me poznajete da znate da nisam sklon da koristim uobičajenje fraze i da predvidjam da će ‘ova godina biti istorijska’, ali, prema mnogo paametara, 2020. godina ima predispozicije da bude veoma značajna i za nas kao državu, i za region“, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima, predstojećih nekoliko meseci su na unutrašnjem planu za Severnu Makedoniju „period organizacije i sprovodjenja najavljenih parlamentarnih izbora“.

„U ovoj prilici želim još jednom javno da izjavim da od prelazne vlade očekujem da izbore organizuje u fer i demokratskoj atmosferi, a od partija očekujem odgovorno ponašanje, onako kako dolikuje jednoj organizovanoj demokratskoj državi, članici NATO i budućoj članici EU“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije je istakao da očekuje i da odmah po završetku izbora brzo bude formirana vlada i da je spreman da tome doprinese doslednim poštovanjem ustavnih odredbi pri dodeljivanju mandata.

„Interes svih gradjanja ove države, bez razlike koju političku opciju podržavaju, jeste da se integrativni procesi produže bez zastoja. Očekujem da, nezavisno ko pobedi, produži sprovodjenje reformi u pravcu realizacije konsenzusom izgradjenih državnih pozicija za naše strateške ciljeve“, rekao je Pendarovski.

 Prvo, kako je rekao, to su dva glavna spoljnopolitička cilja (članstvo u NATO i EU), ali, dodao je, od buduće vlade očekuje i da „produži putem dobrosusedstva“.  

„Prespanskim dogovorom sa Grčkom i Dogovorom o prijateljstvu sa Bugarskom smo stvorili uslove da zatvorimo teška pitanja iz prošlosti i da ponudimo ozbiljan ulog za našu zajedničku budućnost kao prijatelji. Ubedjen sam da će uspešna multilateralna saradnja u NATO i u EU biti još uspešnija sa dobrom bilateralnom saradnjom pre svega sa najbližima, sa susedima, na osnovu medjunarodnog prava i  dobre za korektno čitanje i uzajamno poštovanje dogovorenog“, rekao je Pendarovski.

(Beta)

Napišite komentar