U trendu

Pendeš: Budućnost zemalja regiona u EU i NATO

PODGORICA – Ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, Marina Pendeš, izjavila je da je buduhnost zemalja regiona u EU i NATO i da bi Balkanu bliske zemlje poput Grčke, Bugrske i Rumunije trebalo u fokus svojih agendi za narednih pet godina da stave na dnevni red proširenje Unije.

Pendeš je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekla da bi istovremen i ključni igači u EU trebalo da podrže politiku otvorenih vrata.

Prema njenim rečima, svi izazovi u regionu Zapadnog Balkana moraju biti rešeni razgovorom.

Dijalog je, smatra, jedini alat.

Upitana da li se plaši da bi se mogle obistiniti tvrdnje Žan Klod Junkera, koji kaže da oduzimanje evropske perspektive regionu znači rat, Pendeš je odgovorila da ne veruje da se to može desiti.

“Ne vidim takvu mogućnost. Za rat vam trebaju neprijatelji. Mislim da smo iz prošlosti naučili da takve stvari ne podstičemo i ne bih dalje komentarisala takvu izjavu”, rekla je ona.

Proširenje EU, smatra ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, mora biti tema budućeg sastava EK, ali, kako kaže, pojedine izjave ne daju baš nadu da će proširenje biti top tema.

“Imam osećaj da se ipak treba jasnije definisati odnosi unutar EU, kada je u pitanju ne samo politički, nego i sigurnosni dio, u smislu stvaranja evropskih snaga i prepoznavanja vanjskopolitičkih ciljeva EU. Verovatno će EU biti okrenuta sama sebi, iako bi trebalo biti okrenuta jugoistoku Evrope. Ukoliko oni ne doprinose sigurnosti i stabilnosti, a svi smo suočeni sa raznim izazovima, sve to destabilizuje cijeli region i automatski se preliva na njega”, pojašnjava Pendeš, preneo je portal RTCG.

Kaže i da je za BiH zadovoljstvo da u susedstvu imaju Crnu Goru, pored Hrvatske, jer sa Hrvatskom BiH deli najdužu granicu.

“Sada imamo Crnu Goru kao članicu NATO, Severna Makedonija će uskoro to postati. Smatram da naše dve države jako dobro sarađuju, što ne znači da se ne može podići na veći nivo. Mi smo otvoreni, dali smo na raspolaganje naše sedište za obuku ukoliko smatraju da treba edukovati ljude. Crna Gora nas podržava i na NATO i na evropskom putu. Veoma je bitno za celi region, pošto je opredeljen za EU, da jedni druge bilateralno podržavamo na tom putu”, kazala je ministarka BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.