PIC, osim ambasadora Rusije, podržao Ustavni sud BiH

SARAJEVO – Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIC), osim ambasadora Ruske Federacije u Sarajevu, Aleksandar Ivancov, koji je izuzeo svoj glas, bezrezervno je danas podržao Ustavni sud te države i poručilo da entiteti, Republika Srpska i Federacija BiH, nemaju pravo na otcepljenje, kao i da je blokada institucija neprihvatljiva.

„U svetlu nedavnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Saveta za sprovedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija. Odluke Suda su konačne i obvezujuće, a nadležni organi su obavezni d ih sprovode“, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a.

Kako se navodi, Ustavni sud je temelj ustavnog okvira BiH.

„Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH.

Upravni odbor Savet za sprovođenje mira ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obaveze. Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou, su neprihvatljivi“.

Takođe, kako navode, zvanični pojam „međuentitetska linija razgraničenja“ ne predstavlja državnu granicu.

„Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira naglašava da zvanični pojam ‘međuentitetska linija razgraničenja’ ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Dejtonskog mirovnim sporazumom u okviru države BiH.

Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira još jednom potvrđuje opredeljenost za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta i temeljne strukture BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH te pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sve strane su obavezne da se u celosti pridržavaju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kao i svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika“.

Za kraj saopćenja upućen je apel svim političkim akterima u BiH.

Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira apeluje na sve političke aktere da se okrenu napretku BiH na sprovođenju ključnih reformi u oblasti demokratije i funkcionalnosti države, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave, na njenom putu ka priključenju Evropskoj uniji. Političke ciljeve treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima.

Upravni odbor Saveta je poručio da ostaje opredijeljen za dobrobit svih građana BiH, koji zaslužuju da žive u stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj državi.

Još se dodaje da se „Ruska Federacija nije pridružila ovoj izjavi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.