U trendu

Plenković: HR neće odustati od zaštite interesa Hrvata u BiH

ZAGREB – Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković odgovarajući na optužbe o mešanju Hrvataske u unutrašnja pitanja BiH koje su u pismu Evropskoj uniji iznela trojica bivših visokih predstavnika u BiH, Pedi Ešdaun, Kristijan Švarc – Šilling i Karl Bilt.

„Hrvatska politika u spoljnopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsednik vlade mi je nećemo napustiti“, poručio je Plenković, a prenela Hina.

Dodao je da niko od Hrvatske bolje ne poznaje BiH, niti joj je veći prijatelj i saveznik i niko joj više od Hrvatske nije konkretno pomogao da podnese zahtev za članstvo u EU.

Plenković je istakao da Hrvatska, koja je potpisnica Dejtonskog i Pariskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obavezu da brine o svim Hrvatima izvan zemlje, ima obavezu da artikuliše interese i stav da Hrvati, kao konstitutivni narod, moraju biti i faktički ravnopravni u BiH.

„Nikada u Dejtonu niko nije mislio da će se u praksi događati da Bošnjaci, kojih ima tri puta više od Hrvata, biraju oba člana Predsedništva. To nema smisla“, poručio je on.

Plenković, inače, kaže da su upravo trojica bivših visokih predstavnika svojim odlukama doprineli da se vremenom smanjuju prava Hrvata u BiH i da se menja ono što je dogovoreno u Dejtonu i Parizu.

Bilt, Ešdaun i Švarc-Šiling u pismu šefici evropske diplomatije i ministrima spoljnih poslova EU ocenili su kao nedopustivo da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsedništva BiH koji je, inače, u okrobru pobedio Dragana Čovića, dosadašnjeg člana državnog vrha i predsednika najjače hrvatske stranke HDZ.

Zagreb osporava Komšićev legitimitet, jer je glasovima Bošnjaka pobedio Čovića za kojeg je glasalo 80 posto Hrvata.

Trojica bivših visokih predstavnika tvrde, međutim, da je izbor Komšića legitiman, jer, kako navode, ni Ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove Predsedništva mora da izabere baš njihova etnička grupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.