U trendu

Plenković: Hrvatska za mirno rešavanje otvorenih pitanja

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je Hrvatska „sidro stabilnosti“ na jugoistoku Evrope, kao i da svetski državnici prepoznaju da je hrvatska politika okrenuta mirnom rešavanju otvorenih pitanja sa svim susedima, prenosi Hina.

„Svima je jasno kako je Hrvatska na jugoistoku Evrope sidro stabilnosti, pouzdan saveznik u Severnoatlanskom savezu, pouzdana članica i partner unutar EU“, rekao je Plenković u Splitu na obeležavanju godišnjice osnivanja HDZ-a u tom gradu.

On smatra kako ti međunarodni čelnici prepoznaju „politiku koja je orjentisana na mirno rešavanje otvorenih pitanja sa svim susedima“.

„To je, po našem dubokom uverenju najbolje i za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru, gde su imali popriličnu nestabilnost i za Makedoniju i za Kosovo i za Albaniju i za Srbiju.

Sve su to zemlje koje gledaju na Hrvatsku, naše iskustvo i naš model. Kao što naš model može biti koristan za Ukrajinu i Gruziju u postkonfliktnom smislu i u evropskom pogledu, tako može biti i za naše prve susede i na tome ćemo raditi sa svim našim drugim ključnim evropskim partnerima“, istakao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar