U trendu

Plenković o namernom kreiranju nepoverenja u javnosti

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković rekao je danas da je šteta na zemljotresom pogođenom području, na kojem živi 116.000 stanovnika, mnogo veća nego što se u prvi mah moglo sagledati, a najviše mu je, kaže, zasmetao neuobičajeni trend kreiranja nepoverenja koje postoji u javnosti.

„Zasmetao mi je neuobičajeni trend. Možemo slobodno reći, vrlo neuobičajen trend, a po meni u celosti neopravdan, nekakvog kreiranja nepoverenja u javnom prostoru. Prema kome? Prema državi? Država će ostati“, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskog radija „A sada vlada“.

Na opasku da je to juče u Petrinji nazvao pokušajem „demontaže džave…“, Plenković kaže da nakon ovog iskustva ima „toliko istančane radare i filtere da mi je u tri sekunde jasno ko ima kakvu agendu i ko mi spinuje nekakav projekt ili nekakav utisak da nešto nije u redu“.

Na ljudima iz Crvenog krsta, HGŠ-a, policije vidi, kaže, nezadovoljstvo jer u javnom prostoru postoji utisak da nešto ne rade dobro.

„Ma ko je taj koji će iz komfora svoje fotelje da kaže da nešto nije dobro? Na osnovu čega? Na osnovu kojih, čijih podataka“, upitao je premijer.

Vladi je u javnosti zamereno da je odluka o proglašenju stanja katastrofe na razorenom području zakasnelo, a Plenković pita ko i gde se kasni i traži za to dokaze.

Tvrdi da se namerno tražio, kako je kazao, neko negde u nekom možda malo zabačenijem delu Banovine, do koga eventualno još nije stigla pomoć ili se „pusti nekakva poluinformacija“.

„Tome neko mora da se usprotivi. Ja ću se tome usprotiviti“, izričit je Plenković.

Premijer je rekao i da je u ovom trenutku na porušenom području potrebno hiljadu kontejnera, a da u Hrvatskoj postoje tri kompanije koje ih proizvode, ali su one prazne.

Rekao je i da je tokom jučerašnjeg obilaska ugroženog područja konstatovano da u Majskim Poljanama, nema nijednog objekta u kojem je moguće nastaviti život.

Opcija su, kaže, kamp kućice i gledaće se da one u što kraćem roku budu nabavljene.

Upitan kada se mog očekivati prvi vidljivi rezultati obnove, Plenković kaže da tlo i dalje podrhtava, kao i da su seizmolozi rezervisani u nekim procenama.

„Kristalne kugle nema. Mi ćemo stvoriti pravni okvir i stvoriti sredstva, a za svaku kuću mora da postoji posebno rešenje“, naveo je Plenković.

Obnava, ističe, mora biti transparentna do poslednjeg da bi, kako je kazao, nakon 25 godina mogli sve gledati mirno i biti sigurni da je sve napravljeno kako treba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar