U trendu

Plenković o „velikodušnosti pobednika“ i ruci pomirenja

KNIN – Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je danas u Kninu da je važno da Srbi ne vide u „Oluji“ samo egzodus svog naroda, već završetak rata koji je stvorio uslove za njihov povratak.

Plenković je, na obeležavanju „Oluje“, obraćanje počeo sa „Hrvati i Hrvatice…“, Knin je nazvao kolevkom hrvatske državnosti, a Oluju završnom operacijom kojom je onemogućena „sudbina Srebrenice“ i konačno oslobođena Hrvatska u ratu koji joj je, kaže, bio nametnut.

Plenković je rekao da Hrvatska koja je pobedila, žali zbog svih stradanja, posebno civila, ne samo Hrvata, već posebno i Srba, naglasivši da legitimno pravo na odbranu ne može biti opravdanje za zločine, a da od Srba očekuje da jasno osude zločine prema pripadnicima hrvatskog naroda.

Rekao je da su brojni ratni zločini počinjeni na osnovu velikosrpske ideologije, za koje niko nije odgovarao.

Osudio je, takođe i hrvatske ratne zločine.

„Svesni smo da je naša pobeda u Oluji bila dramatična za mnoge hrvatske Srbe, koji to povezuju sa odlaskom iz zavičaja, prisiljeni na beg od hrvatskih snaga. Činjenica je da je hrvatska država osigurala povratak svima koji hteli da se vrate, ali isto je tačno da još uvek ima poteškoća koje treba otkloniti, kako bi se srpski povratnici osećali ravnpravnima, i imali uslove za život“, rekao je on.

Ukazao je na brojne Srbe koji su sve vreme rata delili sudbinu hrvatskih državljana, i bili čak i hrvatski branitelji.

Kazao je da treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi i hiljadama nedužinih hrvatskih žrtava, ali i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime se ne dovodi, kako ističe, u pitanje legitimnost ili pravednost domovinskog rata, već se pokazuje velikodušnost i humanost pobednika.

„Isto to očekujemo od svih delova hrvatskog društva, kao i predstavnika Srba u Hrvatskoj koji trebaju jasno osuditi zločine nad Hrvatima. Hrvatska država i društvo trebaju ići napred, a iskreno pomirenje može se graditi samo na istini koje se temelji na činjenici i pravdi za sve žrtve. Svi zločini koji ne zastarevaju nastaviće se dalje procesuirati“, naglasio je on.

Hrvatska je, prema jegovim rečima, kao pobednica pružila ruku pomirenja i sada gradi svoju budućnost.

Ponovio je da je Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbežna, politički potrebna.

Penzionisani general Ante Gotovina, koji je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, rekao je da je hrvatska vojska podignuta pod teškim okolnostima, ali da je bila spremna odbraniti svoju zemlju, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir.

Kazao je da je Hrvatska, kroz naučene lekcije postala snažnija, bolja, i spremna s optimizmom raditi za bolje sutra u novom poglavlju.

„Hrvatska se razvija i gradi u modernu evropsku demokratiju, socijalnu pravednu državu, koja brine o svima. Državu u kojoj svi nevini ljudi, bez obzira na različitosti, uživaju sigurnost i slobodu, jednaka prava i obaveze…Znaćemo da odgovorimo zajedništvom na sve izazove vremena pred nama“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar