Plenković: Pozitivna ocena za ulazak u Šengen evropski uspeh Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je ocena Evropske komisije da je Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor još jedan važan evropski uspeh te zemlje.

„Ovo je važan dan i još jedan veliki evropski uspeh Hrvatske“, rekao je premijer na konferenciji za novinare pošto je EK objavila odluku da je Hrvatska ispunila tehničke uslove za ulazak u šengenski prostor.

On nije želeo da spekuliše kada bi Hrvatska i formalno mogla da postane deo Šengena, ali je ocenio da nije realno da udje za vreme njenog šestomesečnog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara 2020.

„Ne bih spekulisao o datumu, ali mi ćemo raditi na onome za šta smatramo da smo spremni. Danas smo dobili objektivnu verifikaciju jedine institucije, koja je za to zadužena, da smo spremni“, rekao je Plenković.

Upitan o mogućoj slovenačkoj blokadi ulaska u šengenski prostor zbog nerešenog graničnog spora, Plenković je odgovorio da je spor „bilateralnog karaktera“.

On je objasnio da će se u narednom periodu razgovarati sa svim državama članicama, jer za ulazak u Šengen treba saglasnost svih.

Podsetio je da Rumunija i Bugarska još od 2011. imaju pozitivnu ocenu EK, ali još nisu deo Šengena, jer nemaju podršku svih država članica. On je, medjutim, dodao da je dobro što Hrvatska nema dodatni mehanizam kontrole za ulazak u prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola, koji su imale te dve države.

Premijer je istakao da je ulazak u prostor Šengena, uz ulazak u evro-područje, jedan od ključnih ciljeva njegove Vlade kada je reč o evropskim integracijama.

EK je danas donela odluku da je Hrvatska ispunila tehničke uslove za ulazak u Šengen, što je preduslov da bi zemlje članice mogle da donesu političku odluku.

Hrvatski mediji podsećaju da za pristupanje Šengenu država mora da ispuni niz pravila, poput dokazivanja da je u stanju da preuzme kontrolu spoljnih granica EU i za izdavanje ujednačenih viza za kratkotrajni boravak, kao i da saradjuje s drugim državama članicama šengenskog prostora da bi se održao visok nivo bezbednosti posle ukidanja unutrašnjih granica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.