Plenković pozvao slovenačku policiju da vrati stari režim kontrole putnika

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je danas slovenačku policiju da vrati dosadašnji režim ciljane kontrole putnika i dodao da je njegov slovenački kolega Miro Cerar pokazao za to razumevanje, javila je agencija Hina.

„Moj apel je bio vrlo jasan – da i slovenačka policija predje sa sistemske na ciljane kontrole, što bi bio povratak na dosadašnji režim prelaska granice i rezultiralo manjim gužvama i čekanjima na graničnim prelazima“, izjavio je Plenković u Makarskoj komentarišući gužve na slovenačkoj granici uoči Uskrsa.  

Plenković je rekao da je sa Cerarom u svakodnevnom kontaktu i da je premijer Slovenije pokazao razumevanje vezano za neodrživost sistemske kontrole prelaska granice, pogotovo uoči praznika i početka turističke sezone.

Premijer Hrvatske je dodao da se posle toga mora sa svim drugim partnerima naći „dugotrajno rešenje“.

„Naći ćemo i institucionalne i pravne metode da sprečimo ovakve situacije u budućnosti, a istovremeno smo spremni dati svoj doprinos u sprečavanju terorizma i kvalitetnoj kontroli naših granica prema zemljama koje nisu još uvek u EU“, rekao je Plenković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.