U trendu

Plenković: U Zagrebu pala bespilotna letelica ruske proizvodnje, ali se ne zna čija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je, prema trenutnim informacijama, bespilotna letelica koja je sinoć pala u Zagrebu ruske proizvodnje, ali se ne zna je li bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske.

On je novinarima u Parizu rekao da je letelica u Hrvatsku došla iz pravca Madjarske, a prema rečima madjarskog premijera Viktora Orbana, u Madjarsku je došla iz pravca Rumunije, prenela je agencija Hina.

Plenković je naveo da je o tome razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova, ministrom odbrane, potpredsednikom vlade za nacionalnu sigurnost, predsednikom države, gradonačelnikom Zagreba i madjarskim premijerom Orbanom.

„Zašto se to dogodilo, je li neka greška, izgubljena kontrola, to u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali znamo da je letela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu“, rekao je Plenković i ocenio da je dobro što nema povredjenih gradjana ili oštećenih objekata.

Premijer Hrvatske je naveo da je kontaktirana ukrajinska strana da bi se videlo imaju li oni podatke o tome kako je letelica došla čak do Zagreba.

„U svakom slučaju svi će maksimalno učiniti napore da se što pre utvrde razlozi dolaska i rušenja letelice u Zagrebu“, rekao je Plenković koji se nalazi na neformalnom samitu Evropskog saveta posvećenom situaciji u Ukrajini.

Vlada Hrvatske jutros je saopštila da je na području Jaruna u Zagrebu pala besposadna letelica vojnog tipa koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Madjarske.

U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović sazvao je jutros hitan sastanak sa čelnicima vojske i bezbednosno obaveštajnih agencija zbog pada bespilotne letelice vojnog tipa na području Zagreba.

U kratkom saopštenju pres služba hrvatskog predsednika navodi se da su čelnici tih službi informisali Milanovića o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada bespilotne letelice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.