U trendu

Plenković:Ne idemo u Jasenovac da bismo se družili

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković ponovo je poručio danas da u Jasenovcu, kao i prethodno u Vukovaru, neće biti zajedničkih venaca i dodao da nema razloga za glumu da se, kako je rekao, pravimo da sarađujemo u kontekstu svega što se govori.

Plenković je to rekao odgovarajući na pitanje novinara zašto je odbio predlog predsednika Zorana Milanovića da polože zajednički venac podno Kamenog cveta.
„Tu su dva aspekta. Postoji preporuka HZJZ-a organizatorima. To je temeljni okvir prema svima…Rekao sam da nema razloga za glumu, da se pravimo da sarađujemo u kontekstu svega što se govori i da će očito svako položiti venac za sebe“, rekao je Plenković i dodao:

„Što se nas tiče, nema zajedničkih venaca. Mi smo to nekoliko puta pokretali. Sad poslednja dva-tri dana imamo dosta medijskih komentara o toj temi“.

Podsetio je i da su u Vukovaru venci polagani odvojeno i upitao da li je to bio problem.

„Rekao sam šta je okvir i kako je Spomen-područje Jasenovac predvidelo dolaske. Tamo će biti izaslanstvo vlade, sabora, predsednik, izaslanstvo naroda žrtava i strani ambasadori“, rekao je Plenković.

To je, kazao je, pet različitih termina u tom jednom danu.

„Mi tamo idemo godinama. Ići ćemo i idućih godina. Ne zato da bismo s nekim bili u društvu nego da bismo odali počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.