U trendu

Počinje suđenje za nasilje u Sobranju iz 27. aprila 2017.

SKOPLJE – Sudski proces za organizatore nasilja u makedonskom Sobranju 27. aprila 2017. godine počinje danas u Krivičnom sudu u Skoplju, prenosi TV Telma.

Optuženi su bivši predsednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski, bivši ministri iz redova VMRO-DPMNE Mile Janakievski i Spiro Ristovski, kao i bivši direktor makedonske tajne službe UBK Vladimir Atanasovski.

Oni se terete za krivično delo „terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti“.

Kako navodi Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju optuženi su početkom 2017. godine pripremili i realizovali plan s ciljem onemogučavanja mirne primopredaje vlasti.

Terete se da su organizovali i materijalno podržali masovne proteste, prvo ispred Državne izborne komisije u Skoplju, a nakon toga i proteste pokreta „Za zajedničku Makedoniju“, koji su kulminirali nasilnim ulaskom u Sobranje 27. aprila, kada je Talat Džaferi izabran za predsednik zakonodavnog doma Makedonije.

U istrazi su bili obuhvaćeni i bivši premijer koji je prebegao u Mađarsku Nikola Grujevski i bivši obaveštajac Nikola Boškovski, ali je postupak za njih zaustavljen dok ne budu dostupni organima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.