U trendu

Popa o povredma ljudskih prava u CG u korona krizi

PODGORICA – U Crnoj Gori je bilo zabrinjavajućih slučajeva povreda ljudskih prava koja se odnose na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, slobodu izražavanja, slobodu okupljanja i slobodu kretanja u zemlji, izjavila je danas šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ona je na konferenciji „(Ne)poštovanje ljudskih prava tokom pandemije COVID-19“, koja se održava u Podgorici, navela da je korona kriza otkrila slabosti u funkcionisanju i pružanju javnih usluga u zemlji, poput onih u sektorima zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i pravde.

Istakla je da su ranjive grupe u Crnoj Gori pogođene mnogo više nego druge.

„Kriza kovida-19 je posebno uticala na prava i dobrobit crnogorskih žena i dece, koji su žrtve povećanog nasilja i diskriminacije tokom perioda zatvaranja“, kazala je Popa, prenele su podgoričke Vijesti.

Popa je poručila da svi oni koji su bili izloženi riziku od siromaštva, diskriminacije ili nasilja pre pandemije, sada su još ranjiviji i zato im je potrebna solidarnost, podrška i zaštita celog društva sada više nego ikad.

Ombudsman Siniša Bjeković je istakao da su ove godine imali najveći broj predmeta od kada postoje, ali da će dodatna analiza pokazati koji su razlozi toga.

Naglasio je da u Crnoj Gori, bez obzira na upozorenja, mere i drugo, konstantno se beleži porast porodičnog nasilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.