U trendu

Popović: Apel vladi i SPC da ustoličenje ne bude na Cetinju

PODGORICA – Predsednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović apelovao je danas na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i vladu, kao suorganizatora, da se ustoličenje mitorpolita Joanikija obavi na nekom drugom mestu, a ne na Cetinju.

Popović smatra da bi najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju bio greh i kojem se, kako tvrdi, zbog istorijskog nasleđa SPC od početka njihovog bitisanja u Crnoj Gori 1920. ali i „Joanikijevih stavova uperenih protiv crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta protivi ogromna većina Cetinjanki i Cetinjana”.

Prema njegovim rečima, u novom talasu epidemije, to bi bio i veliki epidemiološki rizik s obzirom na najavljene zvanice na ceremoniji ali i nesumnjivo mnoštvo protestanata, koji, kako je rekao, taj čin doživljavaju kao provokaciju upućenu Prestolnici, preneo je portal RTCG.

On je, navodi se, pozvao da se izbegne veliki bezbjdnosni rizik i još jedna velika, potpuno nepotrebna podela poput one iz 2005. kada je SPC, kako je rekao, uz pomoć organa tadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora nelegalno postavila limenu crkvu na Rumiji.

Taj čin, prema rečima Popovića, simbol je podela, razdora i nemoći države da sprovede svoje odluke o uklanjanju crkve koja je, kako kaže, trajno podelila “tri vere koje neće da se dele”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar