Portal: CG nabavlja laka oklopna vozila JLTV od firme iz SAD

PODGORICA/BEOGRAD – Ministarstvo odbrane Crne Gore odlučilo je da nabavi laka oklopna vozila JLTV američke firme Oškoš (Oshkosh) koja se smatraju naslednikom čuvenog Hamvija.

Iako još nije zvanična, odluku Podgorice otkriva izjava crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da su se njegova zemlja i Slovenija opredelile za nabavku helikoptera i oklopnih vozila od istih kompanija, objavio je portal balkansec.net.

Bošković je, kako se navodi, to rekao nakon susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom 26. septembra u Podgorici.

Obe vojske koriste višenamenske helikoptere Bel 412. Slovenci su svoje primerke nabavili devedesetih godina, a Vojska Crna Gora (VCG) je uvela u upotrebu tri Bela prošle godine.

S obzirom na to da su Slovenci prvi strani naručilac vozila JLTV, proizvoda Oškoša, prema Boškovićevim rečima Crna Gora biće naredni korisnik.

Ova vozila se u SAD smatraju naslednikom čuvenog Hamvija i od ove godine ih koristi američka vojska.

Hamvi i njegov naslednik JLTV. Novo vozilo američki vojnici hvale zbog brzine, bolje zaštite i inteligentnog sistema vešanja koji pruža stabilnost u vožnjama na neravnom terenu.

Crna Gora je ove godine planirala da izabere lako oklopno patrolno vozilo (LOPV) pogodno za upotrebu u međunarodnim operacijama za prevoz do pet potpuno opremljenih vojnika, sa visokom prohodnošću i naoružanjem za vatrenu podršku.

Novo vozilo treba da do 2024. godine omogući manevar, vatrenu moć, zaštitu i bude opremljeno borbenim sistemima, informaciono-komunikacionim i uređajima za navigaciju.

Taktičko-tehničkim zahtevima definisano je vozilo ima balističku zaštitu po NATO standardu STANAG 4569 nivo 2 i protivminsku zaštitu nivo 2s i 2b. Predviđeno je da se po potrebi balistička zaštita podigne na nivo 3 sa modularnom ugradnjom dodatnih ploča.

U planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028. navedeno je da je opremanje dve deklarisane pešadijske čete sa lakim oklopnim patrolnim vozilima prioritet najvišeg nivoa.

Cilj je da se dostigne potrebni nivo interoperabilnosti za učešće u NATO operacijama.

U budžetu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku LOPV u visini do 30 miliona eura.

Nije navedena tačna količina vozila jer zasigurno će zavisiti od cene osnovnog vozila i naoružanja, ali ranije zvanični izvori ministarstva navodili su da je potrebno 67 komada za deklarisane jedinice VCG.

U planu nabavki ministarstva odbrane za 2019. naveden je iznos od 600 hiljada evra za LOPV iz prihoda resorsa od prodaje viška tehnike i municije.

Pokrenuta je procedura izbora vozila i kontaktirani su vodeći svetski proizvođači: italijanski Iveco, španska Urovesa, turski Nurol Makina i BMC, izraelski Elbit, američki Lokid Martin i Oškoš.

Izveštaji o aktivnostima crnogorskog ministarstva odbrane tokom ove godine ukazivali su da je izbor pao na Oškoš.

U martu je direktorica Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljnaj-Jovićev posetila Oškoš i razgovarala sa predstavnicima firme i zvaničnicima Pentagona zaduženim za vladine odnose sa inostranim partnerima.

Zatim, razgovarala je u junu na aerosalonu Le Burže sa podsekretarkom Pentagona za nabavke i podršku Elen Lord na temu više programa modernizacije, ali na prvom mestu LOPV.

Boškovićevo pozivanje na izbor Slovenije direktno ukazuje na JLTV jer je 2018. ugovorena nabavka 38 komada za Vojsku Slovenije.

Rok izrade i prijema je 2021-2023. godine.

Firma Oškoš je sada u punom zamahu osvajanja svetskog tržišta sa JLTV.

Osnova je vrlo solidna jer su američke oružane snage izabrale to vozilo za delimičnu zamenu poznatog terenca Hamvi (HMMWV).

Oznaka JLTV je nastala kao skračenica programa Zajedničko (intervidovsko) lako taktičko vozilo (Joint Light Tactical Vehicle).

Proizvodnja će biti masovna i samo za kopnenu vojsku SAD planira se 49.099 komada i za Marince 5.500 komada.

Prvi strani korisnik koji je potpisao ugovor je Slovenija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.