U trendu

Portparolka Evropske komisije: Crnoj Gori nije garantovano da će u EU pre Srbije

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da Crnoj Gori „nije garantovano“ da će u EU ući pre Srbije.

Na pitanje koja je država najbliža da postane članica, da li je to Crna Gora, Pisonero je odgovorila za podgoričke „Vijesti“ da i Crna Gora i Srbija pregovaraju s EU.

„Crna Gora je otvorila 32 od 35 poglavlja, od kojih su 3 privremeno zatvorena, dok je Srbija do sada uspela da otvori 18, od kojih su dva privremeno zatvorena. Tempo doista zavisi pre svega od napretka koji zemlje postižu u skladu sa propisima EU i sprovodjenja ključnih reformi, uključujući područje vladavine prava, reforme pravosudja i borbe protiv korupcije, koje su u fokusu procesa proširenja“, rekla je ona.

Pisonero je istakla da svi „partneri“ sa Zapadnog Balkana moraju pokazati snažnu odlučnost u sprovodjenju reformi koje će im omogućiti približavanje EU.

„Crna Gora je postigla napredak u programu reformi EU, ali važno je da njen ceo sistem vladavine prava donese više rezultata. Potrebno nam je da ona pojača rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poboljša stanje u oblasti slobode medija“, rekla je ona.

Dodala je da je Evropska komisija početkom ove godine procenila da je Crna Gora ispunila početna merila za Poglavlje osam – o konkurenciji, i da je Crna Gora pozvana da dostavi svoju pregovaračku poziciju.
„I opet, napredak koji Crna Gora postiže u području vladavine prava i dalje će odredjivati ukupni tempo pregovora o pristupanju EU“, navela je portparolka.
Ona je podsetila da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju navela da nije postignut napredak slobode izražavanja u Crnoj Gori, i rekla da postoje „uporni izazovi u razumevanju uloge slobodnih medija“.

„Nastavićemo pažljivo da pratimo razvoj dogadjaja u kontekstu pregovora o pristupanju. Očekujemo nultu toleranciju vlasti prema pretnjama i napadima na medije i treba se uzdržavati od davanja izjava koje mogu stvoriti okruženje koje ne pogoduje slobodi izražavanja“, rekla je Pisonero.

Na pitanje da li je regionalna inicijativa o „mini-Šengenu“ privremena zamena za članstvo u EU, Pisonero je odgovorila da je „regionalna saradnja važan element evropske perspektive“ Zapadnog Balkana.

„Sve regionalne inicijative moraju biti inkluzivne i moraju poštovati prethodno preuzeta pravila i obaveze EU. Zaista je važno uključiti sve partnere na Zapadnom Balkanu“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar