U trendu

Potpisana koalicija makedonske SDSM i albanske BESA

SKOPLJE – Uz makedonsku, albansku i zastave EU i NATO, lideri SDSM i BESA Zoran Zaev i Bilal Kasami potpisali su danas deklaraciju o zajedničkom nastupu na prevremenim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, prenosi portal Plusinfo.

Prvi put u istoriji nezavisne Severne Makedonije postignuta je predizborna koalicija između stranaka Makedonaca i Albanaca.

SDSM i BESA se zalažu za negovanje i poštovanje prava svih etničkih zajednica, razvoj, kreiranje boljih uslova za sve građane za izgradnju budućnosti ovde, za borbu protiv korupcije i pravedno pravosuđe, a integracija u EU ostaje jedina opcija, navodi Plusinfo.

„Naše društvo se menja ka boljem. Vreme podela odlazi u istoriju. Monoetnički koncept kada se stranke obraćaju samo svojima je poražen. U 2016. godini SDSM na izborima je privukao desetak hiljade albanskih glasova. Ali ovo danas je poseban čin, ovo je istorija. Naša vizija je Severna Makedonija koja će biti ekonomski snažna i stabilna zemlja i članica EU i NATO“, rekao je Zaev nakon potpisivanja sporazuma o koaliciranju sa albanskom strankom BESA.

On je strankama iz albanskog bloka poručio da kao pobednička koalicija neće dopustiti da budu ucenjivani kroz neprincipijelne zahteve.

„Oni koji žele da nam se priključe treba da poštuju naš program“, zaključio je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.