U trendu

Povećan rizik: Sprečen napad islamske države u Severnoj Makedoniji

Makedonska policija ja akciju sprovela nakon što je razmenila operativne informacije sa „partnerskom zemljom“ o planovima ekstremista za teroristički napad.

„U cilju ometanja terorističkog napada i ostvarivanja preventivne funkcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je plan mera i aktivnosti, obezbedujuci adekvatne naloge za njihovo sprovodenje.

Nakon primljenih naloga na više lokacija na teritoriji zemlje izvršena su pretraživanja, oduzimanjem predmeta i uređaja povezanih s mogućim napadom. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja sa sprovođenjem akcija, mera i aktivnosti na obezbeđivanju gradana“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije, prenosi RTS.

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je večeras da u Severnoj Makedoniji postoji povećan rizik od terotističkih napada „inspirisanih ekstremističkom ideologijom“.

„Terorističke organizacije i pojedinci inspirisani ekstremističkom ideologijom nameravaju da napadaju građane, uključujuči i američke građane na putovanju“, navodi se u upozorenju objavljenom na sajtu ambasade SAD (mk.usembassy.gov).

Američki državljani se pozivaju da u Severnoj Makedoniji „održavaju visok nivo budnosti“, jer se teroristički napadi i drugi sigurnosni incidenti dešavaju bez upozorenja.

„Teroristi sve češće koriste manje sofisticirane metode, uključujući vozila, pištolje i hladno oružje, i usmeravaju se na gužve na javnim mestima“, piše u upozorenju, uz navođenje potencijalnih mesta za napade i kontakata za pomoć na koje mogu da se jave američki državljani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar