U trendu

Požar na planini Bunetina svojevrstan ekološki incident

PODGORICA – Požar na planini Bunetina prerasao je u svojevrstan ekološki incident koji se razvija sa nesagledivim posledicama, niz kanjon prema selu Zasada i uz kanjon prema selu Zaglavak, upozorio je komandir Službe zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja Goran Čavić.

Čavić je uputio još jedan apel svim građanima te opštine da pomognu i u ovom teškom periodu zaštite sebe, svoje najmilije i svoju imovinu, jer, kako kaže, Služba neće moći u potrebnom obimu da odgovori ukoliko situacija preraste u katastrofalnu.

„Požar koji se razvija u kanjonu Tare, koji se praktično razvio u dva požara, sa međusobnom razdaljinom od oko sedam kilometara vazdušne linije jutros smo izviđali na obe lokacije. Situacija sa požarom koji ide nizvodno prema selu Zasada povoljnija je i u nekim stenama požar je jako usporen, ali je i dalje rano da se bude optimista. U drugom delu požara koji ide prema selu Zaglavak i danas pomaže helikopter Vojske Crne Gore koji obavlja odličan posao“, rekao je Čavić.

On je upozorio da bi za par stotina metara požar mogao da dođe do prvih kuća u selu, koje štiti tim vatrogasaca sa vozilom i tu će biti stacioniran sve dok požar ne bude ugašen.

On je kazao da su vatrogasci Službe zaštite i spašavanja iscrpljeni, s obzirom na to da se već dva meseca, bore sa požarima na više udaljenih i nepristupačnih lokacija pljevaljske opštine.

„Brojne su lokacije na području nikšićke opštine na kojima bukte požari ili su već ugašeni, od kojih je 90 odsto namerno izazvano. Još ne uspevamo da u potpunosti ugasimo požar na nekoj od lokacija, a bukne drugi na drugom području oštine“, rekao je komandir nikšićke Službe spašavanja Slavko Tadić.

Vatrogasci-spasioci, kako je kazao, dežuraju na najugroženijim područjima kako bi sprečili da se požari ponovo primaknu domaćinstvima, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.