U trendu

Predlog o proglašenju 11. jula za dan žalosti u BiH zbog genocida u Srebrenici – zakasnio

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija izjavio je danas na sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Savet ministara, zbog objektivnih i proceduralnih razloga, nije bio u prilici da razmatra odluku o eventualnom proglašenju 11. jula za Dan žalosti u BiH zbog genocida u Srebrenici 1995.

Na poslaničko pitanje zašto Savet ministara nije doneo odluku da se 11. jul proglasi danom žalosti na teritoriji BiH, kao što je to bio slučaj od 2015. do 2019. godine, Tegeltija je obrazložio da je Ministarstvo spoljnih poslova BiH tek 6. jula kasno popodne dostavilo predlog te odluke, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Uoči obeležavanja 26. godišnjice zločina, 11. jula, kada će u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava, genocid u Srebrenici osudili su parlamenti Kosova i Crne Gore.

Skupština Kosova danas je usvojila Rezoluciju o Srebrenici kojom se osudjuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda, potvrdjuje masakr nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka i oštro osudjuje negiranje genocida.

Rezolucijom se predvidja da se na Kosovu 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

U Skupštini Crne Gore na predlog Bošnjačke stranke i uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici usvojena je 17. juna.

Tom Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrdjuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti i osudjuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. jul se proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

Parlament Severne Makedonije je još 2010. godine usvojio deklaraciju o podršci rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom je predviđeno i da se obeležava 11. jul kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Skupština Srbije je 2010. usvojila Deklaraciju o Srebrenici kojom se „najoštrije osudjuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, na način utvrdjen presudom Medjunarodnog suda pravde“ ali se ne spominje genocid.

Evropski parlament je 2009. godine doneo Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj poziva države članice EU i države Zapadnog Balkana da obeležavaju 11. jul kao dan sećanja na genocid u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, 11. jula biće obeležena 26. godišnjica genocida, kada će biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine.
U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar