U trendu

Predstavljena knjiga vladike Porfirija 'Zagreb i ja se volimo javno'

U Zagrebu je danas predstavljena knjiga mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića „Zagreb i ja se volimo javno“, u kojoj su intervjui i govori tog, kako prenosi agencija Hina, zagovornika dijaloga, ljubavi i pomirenja.

Porfirije Perić (1961.) episkop je Srpske pravoslavne crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski od 2014. Bogosloviju je diplomirao 1986. na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu u Beogradu, a postdiplomske studije završio na Bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Atini 2004.

Njegova knjiga „Zagreb i ja se volimo javno“ sadrži odabrane intervjue otkako je izabran za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, od jula 2014. godine do februara 2016, koje je davao za „Politiku“ i RTS, „Jutarnji“ i „Večernji list“ za HRT, Radio Sloveniju i Radio Televiziju Republike Srpske.

Knjiga je objavljena u izdanju Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, čiji je predsednik Čedomir Višnjić ocenio da je teško uopšte i govoriti o takvoj knjizi, već se više može razgovarati o tome kako je ona nastala.

Mitropolit Porfirije četvrti je na mestu mitropolita zagrebačkog, rekao je Višnjić u Novinarskom domu, i istakao da je potrebno da čelnik Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu pošalje „vedru, komunikativnu i otvorenu poruku dobre volje“, koja je u slučaju mitropolita Porfirija nesporna, a iza koje stoji velika i ozbiljna istorijska odgovornost.

O knjizi i o vladiki Porfiriju govorili su i predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, i Ivo Josipović koji je bio hrvatski predsjednik u vreme kada je Porfirije preuzeo dužnost 2014.

Josipović je napomenuo da vladika Porfirije šalje poruke koje se ne odnose samo na vernike pravoslavne vere, već na sve vernike, agnostike, ateiste – na sve ljude.

„Za mene kao osobu i kao političara, ono što sam od njega čuo dragocjeno je, jer ono o čemu on govori pitanja su svih nas, svih ljudi. Reč je o čoveku koji je došao u Hrvatsku u trenutku koji je još bio loš, a reči mira, pomirenja i ljubavi koje šalje, doista su dragocen doprinos hrvatskom društvu. Njegove reči i delovanje obogaćuju Hrvatsku kao multikulturnu, multietničku i multireligijsku zemlju“, rekao je Josipović i poručio: „Ovo je vaša zemlja i zato mi je drago da se sa Zagrebom volite javno“.

Novinar i književnik Drago Pilsel je kazao da je vladika Porfirije veliki čovek koji doista živi onako kako propoveda, dok je predstavljanje njegove knjige povod za jedan „kratki simpozijum zahvalnosti, ljubavi i ekumenizma za veliko delo koje je vladika napravio za kratko vreme od kada je u Zagrebu“.

Na predstavljanju knjige su govorili i autor jednog od prvih intervjua s novim mitropolitom, srpskih Novosti Saša Kosanović, mitropoitov prijatelj Branimir Pofuk, kolumnista i novinara „Večernjeg lista“, teološkinja i spisateljica Jadranka Brnčić, teolog Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta iz Osijeka.

Vladika Porfirije zahvalio je svima na rečima koje, kako je rekao, pre svega doživljava kao izraz njihove ljubavi i poštovanja.

Istakao je da mu je hrvatska javnost „poklonila bezuslovnu ljubav i iskazala divnu dobrodošlicu“ i pre nego što je došao u Zagreb. Na tom joj je „kreditu“ zahvalan i neprestano ga ima na umu, „stalno svestan toga koliko je data reč vrlo važna, ima svoju težinu i svoju snagu“.

Među mnogima koji su napunili Veliku dvoranu Novinarskog doma bio je i novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim Kosović, a na skupu je nastupila mecosopran Ivana Srbljan, zvezda Opere HNK iz Rijeke, uz klavirsku pratnju Filipa Faka, beleži Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar