U trendu

Pristalice VMRO-DPMNE na ulicama širom Makedonije

Centrala do skoro vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog pozvala je opštinske odbore da održe hitne sastanke, a pred nekim štabovima te stranke širom Makedonije večeras su se okupili članovi i pristalice.

Lider VRMO-DPMNE Gruevski uputio je proglas opštinskim odborima u kojima ih je pozvao da ustanu u odbranu nacionalnih interesa Makedonije, preneo je portal Plusinfo.

U proglasu se pozivaju pristalice i članovi da se odazovu u slučaju da lider opozicionih socijaldemokrata u Makedoniji Zoran Zaev formira vladu.

Odziv pristalica VMRO-DPMNE je bio masovan u Bitolju, Ohridu i drugim gradovima, a okupljenima su se pridružili i mnogi koji nisu članovi, prenosi tv Sitel.

U Ohridu su okupljeni izrazili svoj revolt zbog, kako navode, „neprincipijelne politike SDSM i opasnosti od redefinisanja države“, javila je agencija MIA.

Predsednik Opštinskog komiteta stranke u Ohridu, Ljuben Arnaudov, rekao je „da neće dozvoliti dvojezičnost, federalizaciju i druge tajne radnje koje čine SDSM i partije Albanaca“.

Slični skupovi održani su i u Skoplju, Velesu, Strugi, Prilepu, Kumanovu, Kavadarcima, navodi MIA.

„Idemo u ofanzivu, napali su našu domovinu, Makedonija treba da se brani. Biće težak period, proleće sa puno energije i borbe za VMRO i Makedoniju. Mi ćemo pobediti“, poručuju pristalice VMRO-DPMNE, preneo je RTS, pozivajući se na portal „Meta.mk“.

U Makedoniji politička kriza ne jenjava jer više od dva meseca posle izbora vlada nije formirana. Ipak, postoje naznake da će u narednim doći do stabilizacije situacije.

Lider SDSM-a Zoran Zaev, koji je najljući rival Nikole Gruevskog, u četvrtak je objavio da ima neophodan broj poslaničkih potpisa za dobijanje mandata za sastav nove vlade u Makedoniji.

Izjava lidera SDSM usledila je nakon nekoliko dana konsultacija sa najvećom albanskom partijom u Makedoniji, Demokratskom unijom za integracije Alija Ahmetija, koji je, prethodno, odbio poziv VMRO-DPMNE da uđe u vladu.

„Rukovodstvo DUI je sinoć donelo odluku da podrži vladu sa SDSM… Sastav nove vlade će biti poznat do 6. ili 10. marta“, rekao je Zaev.

Poslednju reč u rasplitanju ove krize, međutim, imaće Ali Ahmeti koji treba da odluči da li će DUI da da Zaevu podršku za formiranje vlade. Odluka o tome će najverovatnije biti doneta u ponedeljak.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji 11. decembra 2016. godine VMRO je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar