U trendu

Propast na Jadranu: Ostaje li hrvatsko more bez ribe?

Ribari duž celog Jadrana tvrde da godina i sezona nikada nisu bile čudnije i da je ulov ribe desetkovan. Razloge za to nalaze u zemljotresima koji su ove godine celu Hrvatsku, pa i obalu u nekoliko navrata dobro „prodrmali“.

„Jednostavno, nema ribe. Znao sam svako jutro izvući i po 100 kila mola, liganja, lignjuna, dobrih komada orade, brancina… Sada izvučem i po nekoliko puta manje, ma ništa, prazne mreže… Ima nešto srdela, ali svi mi na moru ribari ne pamtimo ovako lošu sezonu. Pričamo svaki dan šta se dešava, i jedini logičan odgovor je da su su nam potresi oterali ribu“, priča jedan ribar koji na šibenskom moru lovi decenijama.

U omanjoj ribarnici ista priča. Prodavačica Mirela, kaže da se umorila koliko kupcima govori nema mola, nema liganja…

„Svako jutro dobijem po šest, sedam kila po vrsti, a dobijala sam i po 50. Sve rasprodam za sat, do 8 sati i pre, a ribari kažu nema je Mirela, nema, džaba trud… Pričaju da su potresi razlog, ali to nam niko ne može i potvrditi“, kaže prodavačica.

Da postoji povezanost prirodnih nepogoda sa nedostatkom ribe u moru i rekama, potvrđuju i alasi sa Dunava u Srbiji, a i naučno je dokazano da podrhtavanje tla među prvima osete najpre životinje.

Iskusni alas Ljubodrag Savić, koji iz reka po Srbiji vadi kapitalce, kaže da je riba vrlo osetljivo biće na koju utiče priroda.

„Znam da zemljotresi strahovito utiču na ribu. Ona reaguje na sve vremenske uslove, sunce, kišu, a slušao sam i od ljudi sa mora da prilično vremena prođe posle zemljotresa dok se riba ne vrati tamo gde je bila“, priča za „Biznis Blic“ Ljubodrag Savić koji se decenijama bavi pecanjem.

O tome da zemljotresi ostavljaju velike posledice po ribu i da ona nestane posle potresa potvrđuju i u udruženje pecaroša Vukova sa Dunava.
„Na osnovu 35 godina iskustva tvrdim da zemljotres ima i te kakvog uticaja na vodeni svet. Uglavnom se prekine svaka aktivnost ribe i to traje 2-3 dana. Na ulov u Srbiji utiču čak i zemljotresi čiji su epicentri u regionu, a nešto se osete i u Srbiji“, napisao je jedan od korisnika njihovog foruma.

Treba reći i da i danas postoje navodi ribara o tome da je veliki potres u Banjaluci 1969. godine doveo do toga da je riba bukvalno iskakala iz vode.

Odavno je poznato i da životinje mogu da predosete zemljotrese. Istraživanja pokazuju da one i po 20 sati pre potresa mogu da budu neuobičajeno nemirne. Takođe, naučnici tvrde da je ponašanje životinja neobičnije što su bliže epicentru.

Hrvatsku je, podsetimo, ove godine više puta pogodio snažan zemljotres. pojedini gradovi poput Petrinje bili su razoreni, a podrhtavanje tla jako se osetilo i na Jadranu, pa i u regionu. Pojedini potresi koji su zadesili komšije po jačini su se svrstavali u kategoriju razornih.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar