U trendu

Protest Hrvatske Srbiji zbog zabrane ulaska hrvatskog poslanika

Hrvatska je uputila protestnu notu Srbiji jer je poslaniku i predsedniku stranke Suverenisti, Marijanu Pavličeku, u subotu zabranjem ulazak u Srbiju, pišu danas hrvatski mediji.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman kontaktirao je u nedelju, kada je saznao za to, sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i iskazao nezadovoljstvo zbog postupanja prema državljaninu Hrvatske, a danas je Ministarstvo prenelo i protest ambasadorki Srbije u Zagrebu, Jeleni Milić.

Prema navodima agencije Hina, ambasadorka Srbije danas je pozvana na razgovor u hrvatsko ministarstvo.

Zagrebački „Večernji listi“ je danas preneo da je poslaniku desne, konzervativne stranke Suverenisti i članu saborskog Odbora za Hrvate van Hrvatske, Marijanu Pavličeku, u subotu zabranjen ulazak u Srbiju.

On je bio pozvan da prisustvuje Šestoj „Šokačkoj večeri“ u Vajskoj, u Vojvodini, u organizaciji Hrvatskog kulturno-umetničko društva „Antun Sorg“.

Pavliček je ispričao za taj list da su srpski policijaci i carinici na graničnom prelazu Bogojevo bili korektni, osim što je morao tri sata bude u automobilu bez ikakvog objašnjenja.

„Nije pomoglo ni to što kao saborski poslanik imam i diplomatski pasoš koji bi trebalo da mi garantuje nesmetan prelazak granice i kretanje po drugoj državi“, rekao je Pavliček.

On je dodao da mu je na granici diplomatski pasoš oduzet.

„Na kraju su mi doneli rešenje po kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam bezbednost države i njenih građana. Posle toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar“, ispričao je Pavliček.

On je rekao da ne vidi razlog za takvo postupanje srpske policije, posebno u vreme „otopljavanja odnosa“  Hrvatske i Srbije, osim, kako je rekao, ako nije reč o nekakvoj osveti jer prošle godine predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, nije bilo dozvoljeno da poseti Jasenovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar