U trendu

Protest studenata protiv mera slovenačke vlade

LJUBLJANA – Slovenačka studentska organizacija (ŠOS) pokrenula je niz aktivnosti u znak protesta protiv vladinog ignorisanja mladih u vezi s merama kovid-19 pomoći.

ŠOS je danas pokrenula kampanju putem interneta kako bi javnost obavestila o svojim zahtevima, a predsednik te organizacije Klemen Peran najavio je manje proteste ispred zgrade parlamenta i na drugim mestima za sledeću nedelju, a na kojima bi se učesnici pridržavali propisanih mera zaštite, prenosi slovenačka agencija STA.

„Tada ćemo razmisliti o daljim koracima“, rekao je, ne isključujući mogućnost da pozovu studente da bojkotuju predavanja ili čak da štrajkuju, tvrdeći da mladi ne žele da postanu izgubljena generacija.

ŠOS navodi da apeli upućeni odgovornima nisu dali rezultate, zbog čega su se angažovali da nateraju vladu da počne da spasava zemlju i njene građane.

Vladi su predložene mere, uključujući kompenzaciju za gubitak prihoda od studentskog rada, dodatak studentima koji rade sa pacijentima s kovidom-19 i naknadu za kiriju za stanove koje ne mogu da koriste.

ŠOS kaže da je ove godine obim studentskog rada smanjen za oko 30 odsto, a bruto prihod studenata smanjen za 75 miliona evra, što je rezultiralo time da se svaki treći student suočava sa rizikom da prekine studije.

Iz ŠOS-a pozivaju javnost i nadležne da sami izračunaju kako studenti mogu preživeti od marta do decembra sa jednokratnim bonusom od 150 evra s obzirom na to da je njihov prosečni trošak 500 evra mesečno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar