U trendu

Prvi predstavnik BiH u Evropulu iz Republike Srpske

BANJALUK – U BiH je pokrenuta procedura upućivanja oficira za vezu u Evropsku policijsku službu (Evropol), a dogovor je da prvi predstavnik bude iz Ministarstva untrašnjih poslova Republike Srpske, izjavio je zamenik ministra bezbednosti u Savetu ministara Nedeljko Jović.

On je rekao da bi dalja opstrukcija međunarodne policijske saradnje dovela u pitanje vladavinu zakona, zbog nezakonite razmene ličnih podataka građana, što bi imalo razne negativne implikacije i po BiH, ali i po Evropol.

Jović je za Glas Srpske rekao da su naredni koraci za upućivanje oficira za vezu u sedište Evropola, uspostavljanje zajedničke kontakt tačke predstavnika, imenovanje koordinatora i dva zamenika iz različitih konstitutivnih naroda i nivoa organizovanja, kao i preseljenje zaštićene aplikacije „Sinea“ iz Direkcije u Ministarstvo.

Rekao da je za preseljenje tehnicke zaduženo Ministarstvo i Direkcija uz pomoć Delegacije EU u BiH.

Na pitanje koliko je BiH izgubila jer uspostavljanje zajedničke kontakt tačke, a time i pune saradnje sa Evropolom, traje duže uz velike probleme i blokade, Jović je ogovorio da šteta po ugled države postoji, jer su pojedinci i neke institucije dovodili u pitanje dogovorene i potpisane odluke, pogotovo u vreme složene bezbednosne situacije.

„Šteta može biti i mnogo veća jer su informacije razmenjivane nezakonito, među kojima su i lični podaci građana“, rekao je Jović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.