U trendu

Prvo NATO, pa dijalog o izbornim pravilima

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u parlamentu da je njegova partija za dijalog o poboljšanju izbornih uslova, ali da je u ovom trenutku poziv za članstvo u NATO „najvažniji nacionalni prioritet“.

Đukanović je u skupštini, u okviru premijerskog sata, pozvao sve koji s vladom „dele te vrednosti“, da „učine sve“ da Crna Gora u decembru dobije pozivnicu za članstvo.

Dijalog oko izbornih pravila okarakterisao je kao „ne manje važan zadatak“ od pozivnice za NATO i rekao da je njegova Demokratska partija socijalista (DPS) spremna za izbore odmah posle dobijanje pozivnice.

Đukanović je rekao da nema „dovoljno poverenje“ u izborni sistem i ponovio da je DPS spremna za dijalog o „dodatnim uslovima za punu transparentnost izbornog procesa“.

„To je interes svih, a pre svega nas najjačih“, dodao je on i rekao da do datuma izbora treba doći dogovorom.

Povodom opozicionih protesta i nereda tokom njih, Đukanović je optužio opoziciju za izazivanje tih nereda i okarakterisao ih kao „nasilne, nedemokratske i agresivne“.

Premijer Crne Gore je rekao da su protesti imali „jasnu podršku sa strane“, da je meta bila „crnogorska suverenost“ kako bi se Crnoj Gori „uskratilo da sama bira svoju budućnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.