U trendu

Pupovac: Gnusna laž da su glasovi Srba plaćani

Potpredsednik SDSS i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac odbacio je kao gnusnu laž i klevetu tvrdnju da su Srbi iz Srbije s pravom glasa u Hrvatskoj plaćani da bi glasali na lokalnim izborima, koji su u toj državi održani u nedelju.

Pupovac za regionalnu N1 tv. kaže da o tome NEMA nikakvkih saznanja.

„To je gnusna laž, koju nemam nameru ni da osporavam, jer takvih stvari je, nažalost, bilo i verovatno će biti i ne znam što bih vam više rekao na tu priču, a i ne razumijem zašto pojedini mediji tome daju prostora. Mogli su da provere. Data im je mogućnost da nazovu predstavnika gradske organizacije SDSS-a Stanka Mijića, mogli su da ga pozovu, ali nisu, nego su pustili u medijski prostor gnusnu laž i klevetu“, rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao da to nije praksa SDSS.

On je, međutim, potvrdio da je ranije stranka ljudima koji imaju pravo pravo glasa u Hrvatskoj, a nalaze se u Srbiji, pružana, kako je rekao, logistička podrška i pomoć.

To se, kako je objasnio, činilo tako što im se omogućavalo da mogu da glasaju u Srbiji na parlamentarnim izborima, a na lokalnim izborima u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Srbije organizovan im je grupni prevoz.

„Ali plaćanja nikakvog s naše strane nikada nije bilo“, izričit je Pupovac.

Hrvatski mediji objavili su,naime, ovih dana da su Srbi, koji žive i rade u Srbiji, a imaju ličnu kartu Hrvatske i pravo da biraju na izborima, navodno organizovano dolazili u Hrvatsku gde im je plaćano po 2.000 kuna za četiri glasa.

Dragan Milanko iz Obrovca, koji živi u Beogradu izjavio je za RTL da je na dan izbora video tri automobusa i preko 50 automobila sa Srbima iz Hrvatske, koji žive u drugim zemljama.

“ Plaćaju po 2.000 kuna četiri glasa i prevoz iz Srbije dovde. Na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, verovatno i pobeđuju zbog toga. Uglavnom mislim da idu sredstva iz Srpskog nacionalnog vijeća na teret poreskih obaveznika Republike Hrvatske“, rekao je Milanko za RTL-u.

Govoreći o Srbima koji su izbrisani iz biračkih spiskova, a kojih u protekle četiri godine ima oko 67.000, Pupovac kaže da je to značajan postotak ljudi kojima je na osnovu Zakona o prebavilaštu, oduzeto pravo glaso.

Naveo je da je SDSS imala problem čak i sa nekim kandidatima na listama koji su izbrisani iz evidencije, koji su izbrisani iz evidencije, iako žive i rade u svojim sredinama.

„Bilo je pokušaja da se neki ugledni članovi zajednica u Vukovaru i Pakracu brišu iz evidencije. To je prvo – protivno zakonu, drugo – protivno dogovoru koji smo postigli s bivšim ministrom policije, Vlahom Orepićem i to je stvorilo neugodnu situaciju za te ljude“, rekao je Pupovac.

On kaže da SDSS i SNV nemaju ništa protiv toga da oni koji ne žive u RH dugi niz godina regulišu svoje prebivalište i da policija donese mere koje su propisane zakonom, ali to se to ne može odnositi na ljude koji su na privremenom radu, školovanju, koje imaju izbeglički status“, rekao je Pupovac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar