U trendu

Pupovac: Nije se smelo dogoditi da predsednik Srbije ne može da poseti Jasenovac

Poslanik hrvatskog parlamenta i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je danas u Zagrebu da se nije smelo dogoditi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da poseti Jasenovac, ali i pozvao sve strane da spreče dalju eskalaciju.

„Nije se smelo dogoditi da predsednik Republike Srbije ne može doći u posetu Jasenovcu. Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo osigurati da se taj dolazak osigura i da prođe u redu. Posebno se nije smelo dogoditi jer je već dvaput u poslednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumele i odgodile“, rekao je Pupovac na vanrednoj konferenciji za novinare.

Pupovac je rekao da je ovoga puta komunikacija izostala i da je njegov napor da se ta komunikacija osigura propao.

„I to je ozbiljan problem… To je osetljivo, traumatično, bolno pitanje u odnosima Hrvata i Srba. Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga iovako loši odnosi mogu biti dodatno pogoršani“, rekao je Pupovac.

Dodaje da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve okolnosti ne događaju i da se saradnja unapredi.

„Jasenovac je mesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava. Jasenovac je mesto gdje se potvrđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava. I Jasenovac je mesto gde se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba“, kazao je Pupovac.

On je izrazio nadu da nakon ovoga, sve ono što je do određene mere bilo posloženo kao progresivan iskorak u odnosima Srbije i Hrvatskoj neće biti pokidano.

Pupovac je pozvao sve da spreče dalju eskalaciju i da „udahnu duboko pre nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško narušiti ionako narušene odnose“.

„Nadam se da će se stvoriti pretpostavke da se poseta ostvari i nadam se da će odnosi Hrvatske i Srbije nakon ovog iskustva koje zaista jeste riskantno i opasno po ionako loše odnose, da se to može promeniti i unaprediti“, rekao je Pupovac.

Na pitanje da li je reč o političkoj provokaciji kako je ocenio šef hrvtaske diplomatije, Pupovac je rekao da ne zna.

„Ja to ne znam, ja tog uvida nemam. Ne znam zašto baš sada i kako je odluka donesena. Dolazak predsednika Srbije u Jasenovac ne bi smeo da bude  provokacija. Ako je stanje odnosa takvo da se to može gledati kao provokacija, onda je problem stanje odnosa“, rekao je Pupovac.

Na pitanje kakva je njegova uloga u ovom događaju Pupovac je rekao da je on „državni zvaničnik koji nije od juče građenju hrvatsko-srpskih odnosa“, da nije bio ničiji „ovlašćenik“ ali da je kad je „bio obavešten, smatrao svojom dužnošću nakon što je debelo promislio znajući u čemu to može završiti, da pokuša da spreči  da se dogodi loše“. 

„Dogodilo se loše, a moglo se dogoditi još i gore“, dodao je.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je ranije danas da je njegovo ministarstvo u petak poslalo protestnu notu Srbiji povodom nezvaničnih saznanja da se planira nenajavljena poseta predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu što je kršenje protokola jer je predsednik države štićena osoba i njegovu posetu treba pripremiti.

On nije želeo ni da potvrdi ni da negira da je poslanik Hrvatskog sabora i lider SDSS Milorad Pupovac osoba koja je o tome izvestila hrvatsku vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.