najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pupovac pozvao Orepića da ne obmanjuje javnost

Predsednik srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac pozvao je danas ministra spoljnih poslova Hrvatske Vlahu Orepića da ne obmanjuje javnost izjavamo da posle “brisanja lažnih prebivališta” u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli.

Pupovac je zbog te izjave uputio otvoreno pismo Orepiću u kojem je ocenio kao zabrinjavajuće i strašno to što je Orepić više puta optužio “celu jednu manjinu da manipuliše prijavom prebivališta”

“Optužili ste, i to više puta, celu jednu manjinu da manipuliše prijavom prebivališta, pa nas takve optužbe ne samo zabrinjavaju, već i straše. Kada Vi, ministar unutrašnjih poslova, ne znate ili namerno previdjate razliku izmedju Zakona o prebivalištu, Zakona o popisu birača i Zakona o popisu stanovništva, onda postoje svi razlozi za pitanje – postoje li i elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava”, naveo je Pupovac u pismu.

On je dodao da “pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji se na popisu birača već na popisu stanovništva”.

“Kad ministar ne poznaje odredbe Kaznenog zakona kojima se sankcioniše podsticanje na nacionalnu i versku mržnju i nasilje, te veličanje fašističkih ideja i pokreta, kao što je bio slučaj u Srbu; kada ministar ne dopušta mirne proteste, ali dopušta profašističko nasilje, onda to predstavlja dodatan razlog za bojazan za opštu sigurnost u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

On je u pismu Orepiću poručio da “marširanje u crnim vojnim uniformama sa ustaškim znakovima, uz povike ‘Za dom spremni’ nije političko djelovanje.”

“Možda je to nekada bilo, no danas nije, i nadamo se da više neće biti, nikad i nigde, uprkos Vašim nesnalaženjima, uprkos Vašim pitanjima šta to znači i uprkos Vašem predizbornom podilaženju onome od čega bi se svako, a posebno ministar unutrašnjih poslova, trebao ježiti”, naveo je Pupovac.

Orepić je izjavio da nakon “brisanja lažnih prebivališta” u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike