Radev: I Bugarska da učestvuje u čuvanju makedonskog neba

SOFIJA – Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da njegova zemlja ne treba da propusti istorijsku priliku da štiti vazdušni prostor Severne Makedonije, prenosi portal Plusinfo.

“To nije samo naš nacionalni interes, već i dug ka bratskoj Republici Severnoj Makedoniji i izraz odgovornosti”, naglasio je Radev pre odlaska za London na samitu zemalja članica NATO.

On je istakao da dok su razgovori o zaštiti vazdušnog prostora Severne Makedonije bile odlagane od bugarske strane u isčekivanju “svetle budućnosti” kada će Bugarska imati nove avione, Grčka je zaključila sporazum o sprovođenju takve misije, prenosi BgNes.

Radev je podsetio da je u prošlom periodu postignut sporazum za sastanak ministara odbrane i načelnika generalštabova Severne Makedonije, Bugarske i Grčke, posvećen uključivanju bugarskog Vojnog vazduhoplovstva u zaštiti vazdušnog prostora Severne Makedonije.

“Sa današnjim kapacitetima možemo u celosti da ispunimo taj zadatak bez dodatnih troškova, jer može da se sprovodi iz baze Graf Ignatievo”, zaključio je Radev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.