U trendu

Radovi u Cetinjskom manastiru i dalje stoje

PODGORICA – Mitropolija crnogorsko-primorska SPC crkve podnela je 18. juna zahtev za izdavanje konzervatorskih uslova za popravku sanitarnih čvorova u Cetinjskom manastiru, konstatovano je u zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru Uprave za inspekcijske poslove, piše podgorička Pobjeda.

List navodi da, međutim, konzervatorski uslovi ne mogu biti izdati dok se nadležni sekretarijat prestonice Cetinje ne izjasni da li je za planirane radove potrebna građevinska dozvola.
“Obraćamo vam se sa zahtevom za izdavanje konzervatorskih uslova za obnovu sanitarnih čvorova u suterenskom prostoru Cetinjskog manastira, na mestu gde su se nalazili po projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 1984. godine, kao i za popravku spoljnih kanalizacionih vodova od manastira do šahte, koji se nalaze ispod kamene podloge urađene pre petnaestak godina”, navodi se u zahtevu Mitropolije u koji je Pobjeda imala uvid.
Zahtev Mitropolije predat je u roku od jednog dana, a nakon inspekcijskog pregleda po rijavi građana Cetinja, 17. juna.

Građevinski radovi unutar ovog viševekovnog kulturnog dobra Crne Gore, piše list, izazvali su revolt građana Cetinja i stručne javnosti, koji su se u više navrata okupljali ispred kapije Manastira i zahtevali hitnu obustavu radova dok inspekcijski organi ne utvrde činjenice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.