Rama tvrdi da „tiranska platforma“ ne postoji

Premijer Albanije Edi Rama tvrdi da „tiranska platforma“ ne postoji i da je istina o tome sasvim drugačija od onoga što govore makedonski predsednik Đorđe Ivanov i vladajuća VMRO-DPMNE.

Rama je, prenosi Telegrafi, rekao da postoji „stav Albanaca u Makedoniji“ sa kojim zvanična Tirana nema nikakve veze, osim „male pomoći“ koja im je pružena kroz dijalog.

„Imali smo odvojene sastanke sa liderima albanskih partija u Makedoniji i na tim sastancima su vođene beleške, a onda su te beleške objedinjene na jednom papiru“, rekao je Rama u intervjuu za albansku tv.

Prema njegovim rečima, istina je potpuno drugačija od onoga što govore Ivanov i VMRO DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Platforma albanskih partija u Makedoniji, koja je i po priznanju Rame, sastavljena uz pomoć Tirane već duže vreme je „kamen spoticanja“ za formiranje nove makedonske vlade.

Predsednik Ivanov, naime, odbija da mandat za formiranje vlade dodeli lideru opozicione SDSM Zoranu Zaevu, koji je uz pomoć albanskih partija DUI i Besa, obezbedio parlamentarnu većinu sa 67 od ukupno 120 poslanika.

Ivanov i vladajuća VMRO-DPMNE smatraju da je ta platforma štetna po nacionalne interese i da utrožava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

Makedonski predsednik takođe smatra da je Zaev ucenom obezbedio parlamentarnu većinu tako što je prethodno prihvatio zahteve Albanaca sadržane u platformi.

Inače, albanska platforma, između ostalog, predviđa da albanski jezik bude drugi zvanični jezik pored makedonskog, što je za Ivanova i VMRO neprihvatljivo.

Četiri meseca od vanrednih parlamentarnih izbora, Makedonija nema vladu, nema predsednika parlamenta, a mandat gradonačelnicima i predsednicima opština je istekao, jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

Vanredni parlamentarni izbori, održani 11. decembra prošle godine, trebalo je da izvedu Makedoniju iz višegodišnje, ali se to nije dogodilo.

Konstitutivna sednica parlamenta ušla u treću sedmicu rada, a na njenom dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta i članova Komisije za izbor i imenovanja.

Fokus tih sednica, međutim, je na „tiranskoj platformi“, bez izgleda da se pristupi raspravi o tačkama dnevnog reda.

SDSM insistira na mirnoj predaji vlasti, a VMRO-DPMNE na vanrednim parlamentarnim izborima na kojima bi Zaev „albansku platformu“ predstavio kao deo svog programa.

Istovremeno, Brisel i međunarodna zajednica gotovo svakodnevno vrše pritisak na Ivanova da promeni odluku i mandat poveri Zaevu, što je on do sada više puta odbio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.