U trendu

Rasprava o novoj vladi Severne Makedonije počinje u subotu

Predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi zakazao je za subotu sednicu za izbor nove vlade koju je predložio mandatar i lider Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) Dimitar Kovačevski.

Kako je saopšteno iz Sobranja, Kovačevski je danas Džaferiju zvanično predao predlog sastava i programa nove koalicione vlade Severne Makedonije, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI (sobranie.mk/2020-2024-aktivnosti-ns_article-dzaferi-sednica-za-izbor-na-nova-vlada-vo-sabota.nspx).

Početak sednice za izbor nove vlade zakazan je za subotu, 15. januara, u 11.00, a rasprava će trajati dva dana.

Za ministra bez resora predloženi su dosadašnji vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići, dosadašnji ministar pravde Bojan Maričić, a novi su Slavica Grkovska i Džemail Čupi.

Kovačevski je za novog ministra odbrane predložio Slavjanku Petrovsku, a ministra pravde Nikolu Tupančevskog, ministra zdravlja Bekima Salija, obrazovanja i nauke Jetona Šaćirija, ministra rada Jovanu Trenčevsku, ministra za informatičko društvo i administraciju Admirima Alitija i za kulturu Biseru Kostadinovsku-Stojčevsku.

Na mestu ministra unutrašnjih poslova ostaje Oliver Spasovski, a iste funcije će zadržati i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, transporta i veza Bjagoj Bočvarski, finansija Fatmir Besimi i ekonomije Krešnik Bekteši.

Ministarstvo za politički sistem i odnose medju zajednicama i u vladi Kovačevskog vodiće Artan Grubi, ministarstvo za lokalnu samoupravu Goran Milevski, a za životnu sredinu i prostorno planiranje Naser Nuredini, dok će se vicepremijer za borbu protiv korupcije Ljupčo Nikolovski vratiti na čelo Ministarstva poljoprivrede.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski 29. decembra 2021. uručio je lideru SDSM mandat za sastav nove vlade Severne Makedonije.

Kovačevski će na čelu vlade Severne Makedonije zameniti Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku na funkciju premijera i lidera levičarskog SDSM zbog poraza od konzervativnog VMRO DPMNE na oktobarskim lokalnim izborima prošle godine.

Vladajuća većina, oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 poslanika u parlamentu Severne Makedonije sa 120 mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar