U trendu

Ratni veterani Armije BiH, HVO i Vojske RS odali poštu ubijenim na Korićanskim stijenama

Ratni veterani Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Hrvatskog veća obrane (HVO) i Vojske Republike Srpske (VRS) odali su danas poštu ubijenim Prijedorčanima na Korićanskim stijenama kod Kneževa (Skender Vakufa).

U organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd ratni veterani ARBiH, HVO-a i VRS-a odali su poštu za 200 ubijenih civila, javila je regionalna N1 televizija.

Na današnji dan 1992. godine više stotina civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti povedeno je iz logora „Trnopolje“ kraj Prijedora organizovanim konvojem preko planine Vlašić prema Travniku.

Neki od logoraša su u „Trnopolje“ bili dovedeni iz „Keraterma“ i „Omarske“ posle odluke srpskih vlasti o zatvaranju tih logora.

Konvoj autobusa i kamiona pratili su policajci Interventnog voda prijedorske policije.

Autobusi su krenuli iz naselja Tukovi i ispred logora „Trnopolje“, i u Kozarcu se spojili u jedan konvoj.

Po naredjenju, zaustavili su se kod reke Ugar na planini Vlašić, gde je, prema optužnici, odvojeno i streljano više od 150 muškaraca dok ih je 12 preživelo streljanje nad ponorom od 200 metara.

Pored Prijedorčana, na tom mestu su pronadjeni i ostaci tela nekoliko civila iz Kotor-Varoši.

Za zločin na Korićanskim stenama osudjeno je 11 pripadnika Interventnog voda prijedorske policije.

Veterani iz regiona su u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, do sada bili na komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici kod Mostara, Skelanima kod Srebrenice, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Stupnom Dolu kod Vareša.

Bili su i na komemoracijama u Srbiji: u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te i u Hrvatskoj: u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar