Ratni zločinci se i dalje slave

Glavni tužilac haškog tribunala Serž Bramerc izrazio je danas zabrinutost Tužilaštva zbog toga što političari i vladini zvaničnici u regionu „potkopavaju poverenje“ u pravosudno pozivanje na odgovornost za ratne zločine i obavestio Savet bezbednosti UN da se ratni zločinci i dalje slave.

U svom redovnom izveštavanju SB UN u Njujorku o saradnji zemalja regiona sa tribunalom u Hagu Bramerc je rekao da Tužilaštvo „deli duboku zabrinutost predsednika Agiusa da Srbija nastavlja da ignoriše i krši svoje pravne obaveze da sarađuje s MKSJ“.

Bramerc je pozvao Hrvatsku da uskladi svoju politiku sa svojim obavezama.

Tužilac je svoje obraćanje započeo napominjući da se trenutno iznose završne reči u predmetu Ratka Mladića, poslednjem suđenju pred MKSJ i jednom od, kako je rekao, najvažnijih predmeta u istoriji tog suda.

Izvestio je da se očekuje da i prvostepena presuda u predmetu Mladić i presuda u predmetu Prlić i drugima, poslednja drugostepena presuda MKSJ, budu izrečene do kraja novembra 2017.

Tužilac je pred Savetom bezbednosti takođe izneo najnovije informacije o statusu prvostepenih i žalbenih postupaka koji se vode pred MMKS, uključujući informacije o podnošenju žalbenih podnesaka u predmetima Radovana Karadžić i Vojislaa Šešelj.

Što se tiče krivičnog gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou u bivšoj Jugoslaviji, tužilac je odao priznanje pozitivnim rezultatima Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Međutim, napomenuo je da je došlo do značajnog nazadovanja u pravosudnoj saradnji zbog toga što, kako je rekao, srpske vlasti nisu izvršile kaznu dosuđenu za ratne zločine u predmetu Đukić.

Pored toga, Bramerc je rekao:

“Dokle god politička atmosfera i stanje svesti ne idu u prilog pravdi za ratne zločine, biće izuzetno teško ispuniti legitimna očekivanja javnosti za smislenim pozivanjem na odgovornost”.

Napomenuo je i da ima vrlo malo dokaza da Srbija ispunjava svoje obaveze da pruža podršku krivičnim gonjenjima za ratne zločine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.