U trendu

Referendum u RS bio bi kršenje Dejtonskog sporazuma

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ponovio je danas da je organizovanje referenduma u Republici Srpskoj o drşavnom sudu i tuşilaštvu direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Pokretanjem ove incijative postoji rizik da se Republika Srpska i zemlja u celini vrate unatrag. Kako bi se ova situacija ispravila, organi vlasti Republike Srpske moraju referendum ostaviti po strani i fokusirati se na stvarne potrebe građana RS“, rekao je visoki predstavnik u Sarajevu posle sastanka sa austrijskom ministarkom unutraÅ¡njih poslova Johanom Mikl-Lajtner.

Kako je navedeno, razgovarano je o situaciji u BiH, posebno bezbednosnoj.

Incko je informisao Mikl-Lajtner i o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, uključujući aktivnosti koje su pokrenule vlasti RS u cilju organizovanja referenduma o drÅŸavnim pravosudnim institucijama i prethodnim nametnutim odlukama visokih predstavnika.

Visoki predstavnik je izrazio uverenje da će nedavno potpisani reformski program pruÅŸiti preko potrebni podsticaj za domaću političku elitu, kako bi sproveli potrebne reforme i postigli napredak kada su u pitanju evroatlantske integracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.