U trendu

Republika Srpska će trajno slaviti 9. januar

Predsednik Skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je da Republika Srpska kao trajna ustavna i politička kategorija, sa statusom državotvorne jedinice u BiH, ne može i nikada neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike i da će ga trajno obeležavati.

On je kazao da nedvosmisleno postoji pravna osnova za organizovanje i održavanje republičkog referenduma zakazanog za 25. septembar o tome da li gradjani žele da slave 9. januar kao Dan Republike.

Povodom osporavanja prava RS da postupa u skladu sa odlukom Narodne skupštine o održavanju referenduma o Danu Republike, Čubrilović je rekao da je neosporno uporište za održavanje referenduma u članu 70. i 77. Ustava RS i u Zakonu o referendumu i gradjanskoj inicijativi, saopštila je Narodna skupština RS.

„Referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira odluku Ustavnog suda BiH. Referendum se koristi kao jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja i provere političke volje gradjana, bez nacionalne pripadnosti i diskriminacije“, smatra Čubrilović.

Referendum, dodao je on, ne ugrožava ustavnopravni okvir zemlje i društva, niti integritet i suverenitet BiH.

Prvi zamenik Visokog predstavnika za BiH Brus Berton rekao je ove nedelje da referendum u Danu Republike RS predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, navodeći da je pitanje tog referenduma već rešio Ustavni sud i da se pravosnažna odluka Ustavnog suda ne može jednostavno poništiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar