U trendu

Riječka odbornica koja je prebrojavala Srbe podnela ostavku

ZAGREB – Ivona Milinović, odbornica u Gradskom veću Rijeke, iz redova vladajućeg HDZ-a, i predsednica Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke, podnela je neopozivu ostavku na to mesto nakon niza skandaloznih izjava na račun srpske nacionalne manjine.

Objavljujući šovinističke i diskriminatorne stavove na svom fejsbuk profilu, šireći lažne vesti o srpskom kriminalnom podzemlju u Rijeci i izjašnjavajući se o slučaju Škalamera – Arsić, Ivona Milinović je pažnju šire javnosti skrenula krajem septembra gostujući u emisiji ‘Podcast Velebit’ kada je izjavila:

„Ako ćemo baš biti bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci ima 6,5 posto Srba. Nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim selima u Dalmaciji gđ ih ima 30, 40 posto.“

Nakon što se riječki HDZ ogradio od rasističke izjave njihove kolegice, Milinović se izvinila, ali ne i pred Gradskim većem Grada Rijeke, pišu zagrebački portal „Novosti“.

Mile Opačić, gradski odbornik iz SDS S i član Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke, kazao je da je većina članova Odbora odlučila da opstruiše zakazanu sednicu, jer im je ispod časti da diskutiuju o skandaloznim izjavama predsednice.

Inače, na čelu ovog Odbora od njegovog konstituiranja uvek se nalazi neko iz HDZ-a – takva je raspodela unutar Gradskog veća – a Opačić tvrdi da dosad nikad nije bilo problema s predsednicima.

Prema njegovim rečima, Milinović je svoju funkciju u Odboru koristila kako bi kontrirala SDP-u i, kako kaže, nije mogla da se suzdrži od isticanja svog političkog i ideološkog opredeljenja.

U svom završnom obraćanju, Milinović je istakla da je ponosna na rad Odbora jer su za vreme njenog mandata uspeli nakon više od deset godina da povećaju sredstva za rad nacionalnih manjina za 50 posto.

Opačić, pak, kaže da to nije njena zasluga jer bi manjinci i bez obzira na Odbor taj predlog dali na izglasavanje Gradskom veću.

Novi predsednik ili predsednica Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke tražiće se ponovo iz redova riječkog HDZ-a, a Opačić je uveren da će svaki HDZ-ovac tu funkciju obavljati i bolje i profesionalno.

“ Jedino što očekujemo od nje jeste izvinjenje u Gradskom veću, da ustane i da se izvini svima zbog degutantnih izjava, jer ipak je položila zakletvu da će svoj posao raditi časno. Poštovanje prema manjinama se ne može kupiti novcem, nego zdravim odnosom i ispravnim delovanjem“, zaključio je Mile Opačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.