U trendu

Rubin u Skoplju sa Kovačevskim o borbi protiv dezinformacija

Skoplje i Vašington ostaju partneri u aktivnoj odbrani od dezinformacija – istakli su danas specijalni izaslanik i koordinator Centra za globalno angažovanje američkog Stejt departmenta, Džejms Rubin i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kako je saopštila Vlada u Skoplju, Rubin i Kovačevski su razgovrali o borbi sa dezinformacijama, manipulacija informacija i drugim pretnjama koje treće zemlje organizuju u informacionom prostoru Zapadnog Balkana.

Precizira se da je u fokusu razgovra bilo jačanje podrške inicijativama za borbu protiv dezinformacija koje potkopavaju demokratiju i nacionalnu bezbednost širom sveta, i to kako dve strane mogu zajedno da rade na kolektivnom suprotstavljanju pretnjama u informacionom prostoru Zapadnog Balkana.

Na tom sastanku je, dodaje se, naglašena potreba umrežavanja svih partnera i zainteresovanih strana kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou.

Kovačevski je ukazao na aktivnosti koje Vlada Severne Makedonije, kako je istakao, svakodnevno i strateški preduzima kako bi se izborila sa štetnim efektima dezinformacija.

Rekao je da je demokratski svet na udaru propagandnih centara koji bi da ulivaju strah i nesigurnost među stanovništvo, da potkopaju demokratije i da na nepošten, manipulativan način, šire uticaje trećih strana na štetu javnog interesa i dobrobiti građana.

„Vlada je odlučna u suprotstavljanju dezinformacijama i stalno uspostavlja partnerstvo u ovoj globalnoj borbi sa strateškim partnerima, sa nezavisnim servisima za proveru činjenica, sa domaćim institucijama, sa medijskim organizacijama i sa medijima. Samo zajedničkim i sveobuhvatnim pristupom svih aktera u društvu moći ćemo da se izborimo sa štetnim delovanjem dezinformacija“, naglasio je premijer Kovačevski.

Na sastanku Kovačevskog i Rubina bili su i prvi potpredsednik Vlade Severne Makedonije Artan Grubi, ministar za informaciono društvo i administraciju Azir Aliu, ministar lokalne samouprave Risto Penov i ambsadorka SAD Anđela Ageler.

Rubin će se sutra pre podne sastati sa predsaednikom Severme Makedonije, Stevom Pendrovskim.

Specijalni izaslanik i koordinator Centra za globalno angažovanje američkog Stejt departmenta od juče je na regionalnoj turneji koju je započeo u Crnoj Gori i tokom koje će, kako je najavljeno, do petka, 14. aprila, posetiti i Albaniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar