U trendu

Ružić podržava Vučićevu viziju i Dačićevu lucidnost o KiM

BANJALUKA – Branko Ružić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) izjavio je da podržava predanost, hrabrost i viziju koju pokazuje predsednik Aleksandar Vučić na pitanju Kosova i Metohije, kao i izuzetnu požrtvovanost i lucidnost koju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pokazuje o brojnim diplomatskim borbama tim povodom.

Ružić je to rekao u intervjuu za banjalučki „Glas Srpske“, a na pitanje da li je „razgraničenje“ najskuplja srpska reč u ovom trenutku, Ružić kaže da je:“Srbija najskuplja srpska reč, uvek bila i ostaće“.

Potpredsednik SPS smatra da je povezivanje pitanje statusa Kosova i Republike Srpske u kontekstu KiM veoma osetljivo koje, kaže, mnogi posmatraju iz različitih perspektiva.

„Jasna je zvanična pozicija Srbije kao potpisnice Dejtonskog sporazuma i kao odgovoran političar toga ću se uvek pridržavati. Politika je, na drugoj strani, svakako disciplina u kojoj mnogi vole da se uhvate za onu ‘nikada ne reci nikad’, što je legitimno, ali politika se vodi, ne na bazi emocija i kratkoročno, već na bazi studioznih analiza i objektivnih parametara koji mogu ukazati na održivost neke ideje, na dugoročnom planu“, preciziraju je Ružić.

Srbija u Reublici Srpskoj ne može biti strano telo, ističe Ružić i podseća da, kada je posle turobnih ratnih dešavanja trebalo izvojevati mir i Dejtonski sporazum, tu hrabrost, viziju i sposobnost su pokazali upravo socijalisti, a ne neko drugi.

„I time se ponosimo zbog našeg naroda i svih drugih građana u BiH. Što se međe tiče, Drina je za nas socijaliste uvek bila reka koja spaja dve obale istog naroda, kazao je za Glas Srpske, Ružić, koji je i ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

Uvek je, ističe, počastvovan i radostan kada dođe bilo gde širom RS i BiH, gde ima mnogo njemu dragih ljudi i oseća se kao kod kuće.

„Manir mi je da uvek promovišem zajedništvo, toleranciju među narodima i saradnju koju unapređujemo svakim danom sve više, prevashodno između Srbije i RS. Pri tome kućno vaspitanje mi nalaže da nikuda ne idem nepozvan, tako da ako je to mešanje u neki izborni proces, onda neka to tako i ostane u glavama nevernih Toma“, rekao je Ružić.

Govoreći o predstojećim izborima, Ružić kaže da u svakom slučaju, očekuje veliki uspeh svih lista SP-a, jer su pokazali da imaju i program i politiku i kadrovski potencijal kako bi RS bila sigurna, slobodna i na dobrobit svih.

Upitan da li to znači da podržava i kandidate za predsednika i srpskog člana Predsedništva BiH koje podržava Socijalistička partija, Ružić ističe da SPS podržava državotvornu orijentaciju Socijalističke partije.

„Bila mi je čast da u subotu prisustvujem osveštanju Hrama svetog Mihajla u Banjaluci gde je kum hrama bio nosilac liste SP-a za Banjaluku Goran Selak, koji sa svojim timom predstavlja novu energiju. Prisustvo više od 2.000 ljudi, vladika, sveštenstva, predsednika SP Petra Đokića, predsednika Dodika, premijerke Cvijanović jeste odgovor koji bih vam dao da sam političar u BiH“, naveo je.

Komentarišući izjavu kandidata SzP-a za člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića “da rukovodstvo Srbije ne treba mešati u izbore u Srpskoj”, Ružić kaže da nije primetio takve kritike kada je Srbija u RS uložila više od 21.500.000 evra, kada je potpisan sporazum o zajedničkoj izgradnji dve hidrocentrale, kada smo realizovali most “Bratoljub” i mnoge druge.

„Srbija u RS ne može biti strano telo, a ako nekome to smeta, to govori o tom nekome, a ne o narodu i rukovodstvu Srbije i RS“, naveo je Ružić.

Pošto je predsedni Srbije Vučić rekao da “nije čuo Ivanića da je to govorio onima koji su se mešali nekada ranije u izbore u Republici Srpskoj”, upitan na koga je mislio Dačića ili možda na Vuka Jeremića ili Borisa Tadića, koji su se svojevremeno otvoreno mešali u izbore u RS, Ružić primećuje da je odgovor predsednika Srbije Ivaniću bio vrlo jasan.

„Sam Ivanić sigurno zna na koga se to odnosilo, ali predsedniku Ivici Dačiću se ne može spočitati bilo koja vrsta involviranosti u neki izborni ciklus koja nije bila u skladu sa državotvornom orijentacijom SPS-a, onim što propisuje Dejtonski sporazum i očuvanjem digniteta srpskog i druga dva naroda koja žive u RS i BiH“, naveo je Ružić u intervjuu za Glas Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.