U trendu

SAD o ustoličenju Joanikija: Bezbednost gradjana iznad svega

Američke vlasti izrazile su zabrinutost zbog „zaoštravanja retorike“ u vezi sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

„Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da blisko saradjuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbednost gradjana bude iznad svega“, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Stejt department ocenio je da je Crna Gora „dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja“ i da bi svi „gradjani trebalo da urade svoj deo da poštuju tu ponosnu tradiciju“.

„Pozivamo sve, gradjane, političke i verske lidere, da rade na smirivanju tenzija“, rekao je portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, SAD podržavaju verske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju vjeru. SAD takodje podržavaju slobodu izražavanja, kao što je pravo na mirno okupljanje

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je sinoć da država garantuje da će bezbednosna situacija biti mirna i nakon 5. septembra za kada je zakazano ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Veliki broj gradjana okupio se nedavno na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru. Organizatori protesta, grupa gradjana, traže da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sedištu Mitropolije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.