U trendu

Sančes u Skoplju: Možete da računate na podršku Španije na putu ka EU

Španski premijer Pedro Sančes (Sanchez) danas je u Skoplju zahvalio Vladi i gradjanima Severne Makedoniji što su svoju evropsku viziju stavili ispred bilo kog drugog interesa i istakao da može da računa na podršku Španije u narednim koracima za članstvo u Evropskoj uniji.

„Severna Makedonija je u Evropi, i geografski i istorijski, i sada ste korak bliže željenom cilju. Možete računati na podršku Španije u svojim narednim koracima ka članstvu u EU. Podržavamo vas i podržavaćemo vas i dalje“, rekao je Sančes na zajedničkoj knferenciji za nivinare nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Kako je dodao Sančes, njegova poseta regionu u ovom trenutku je mnogo simbolična u jednom mnogo važnom trrenutku iz dva razloga.

Prvi je, kako je rekao, to što je pre nekoliko dana konačno počeo da se deblokira proces za otpočinjanje pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU, što je mnogo važno za makedonski i albanski narod i za Uniju, a drugi razlog je „brutalna agresija Putina na Ukrajinu“.

Moja procena je da smo objedinjeni više nego bilo kada do sada u odnosu na medjunarodno pravo u jednom svetskom poretku koji se bazira na normama, slobodi, potrazi za prosperitetom za naše gradjane, demokratiji i miru, istakao je Sančes.

On je zahvalio premijeru i celom narodu Severne Makedonije za, kako je rekao, „vašu širokogrudnost i odgovornost i što ste budućnost zemlje i vašu evropsku viziju stavili ispred bilo kog drugog interesa“.

„Napravili ste pravi izbor, deblokirali ste put koji će Severnu Makedoniju dovesti na mesto na kojem treba da bude“, rekao je Sančes.

Premijer Severne Makedonije je istakao da je njegova zemlja spremna za EU i da čvrstim korskom ide napred ka punopravnom članstvu u EU.

„To je proces od kojeg nećemo odstupiti, jer nam je mesto u EU. Zatvorili smo jedno poglavlje i otvaramo novo, evropsko, u kome ćemo evropsku budućnost deliti sa našim prijateljima, kao što je Španija“, rekao je Kovačevski.

Istakao da gradjani Severne Makdonije svakodnevno žive evropski moto, dodajući da su posebno ponosni na to što je njihovo multikulturalno, multietničko društvo ujedinjeno u različitostima.

„Sa početkom pregovora, naš identitet, naša posebnost, ono što je karakteristično naše makedonsko, ostaće autentično makedonski i u EU, a sa druge strane će obogatiti složeni evropski identitet“, rekao je Kovačevski.

Posle sastanka sa Kovačevskim, Sančes će se, prema najavi sresti i sa predsednikom Severne Makdonije Stevom Pendarovskim.

Sančes je u Skoplje doleteo iz Podgorice, a turneju Zapadnim Balkanom počeo 29. jula posetom Srbiji, nakon čega je pre Crne Gore bio u BiH, a završiće je sutra posetom Albaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar