U trendu

Sarajevo da prihvati da je Srbima 9. januar važan

Srpski član predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u Beogradu da Sarajevo treba da prihvati činjenicu da je Srbima stalo do 9. januara, Dana RS, prenose mediji u Srbiji.

„Mi ćemo naći način kako ćemo to sprovesti da se sačuva dignitet srpskog naroda u BiH i nama je svima stalo da se vratimo političkom kompromisu“, rekao je Ivanić novinarima posle sastanka sa državnim vrhom Srbije.

Prema njegovim rečima, to se ne može ostvariti samo od sebe i politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju da prestanu da opstruišu stvari do kojih je Srbima jako stalo.

„Moraju da shvate da je vreme osionosti prošlo i da vreme osionosti nikada nikome neće doneti ništa dobro“, rekao je Ivanić.

Upitan da li će biti referenduma o Danu RS najavljenog za 25. septembar, Ivanić je odgovorio: „Da li će biti referenduma ili ne odluku o tome su donele institucije RS, a ja sam u predsedništvu BiH“.

Ivanić je istakao i da je 9. januar bio i da će ostati značajan praznik RS i da je to jedan od ključnih datuma koji srpski narod želi.

Sastanak zvaničnika Srbije i RS u Beogradu sazvan je povodom situacije nastale pošto je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS, koji je najavljen za 25. septembar.

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike, 9. januaru, i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.