U trendu

Šarec: Nema razloga za pad vlade

LJUBLJANA – Slovenački premijer Marjan Šarec odbacio je danas mogućnost pada njegove manjinske vlade i formiranja nove vladajuće koalicije kako bi se izbegli novi izbori, o čemu se javno i u medijima spekulisalo poslednjih dana.

„Nema razloga za pad ove vlade osim ako nekome smeta sadašnja politička stabilnost“, rekao je predsednik slovenačke vlade u kraćem razgovoru za ljubljansko „Delo“.

Time je reagovao na izjave čelnika dveju opozicionih partija koje su oni izneli zadnjih dana, a prema kojima se iza kulisa vode razgovori o mogućoj rekonstrukciji sadašnje vlade, kako bi ona dobila jaču parlamentarnu većinu, pa i o novom premijeru.

Predsednik Slovenačke demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Janez Janša u nedelju je, u razgovoru za Slovenačku televiziju, kazao da će se narednih sedmica pokazati da li je moguće sastaviti novu većinu u parlamentu.

On je za sadašnju vladu na čelu sa Šarecom kazao da je „klinički mrtva“ i održava se kao „političko truplo“, nakon što je pre dva meseca ostala bez glasova stranke Levica (L) te postala zavisna od glasova Jelinčičevih nacionalista (SNS).

Na nagađanja o mogućem političkom preslaganju kako bi se izbegli novi izbori reagovao je i predsednik opozicione demohrišćanske Nove Slovenije (NSI) Matej Tonin, sugerišući ovih dana, u razgovoru za novinsku agenciju STA, da se razmišlja o formiranju nove parlamentarne većine i vladi kojoj Šarec ne bi bio na čelu, ali da je rezultat takvih razmišljanja neizvestan i da bi možda bilo bolje dogovoriti se o novim izborima prie kraja mandata sadašnje vlade, prenela je Hina.

Izjave dveju oponenata Šarec vidi kao pokušaj političke destabilizacije pa je u razgovoru za „Delo“ podsetio da je Janšina stranka na redovnim izborima pre godinu i po dana osvojila relativnu parlamentarnu većinu, ali Janša vladu nije uspeo da sastavi, dok je sa Toninom on lično vodio ozbiljne razgovore o formiranju mešovite koalicije, na što se Tonin onda nije odlučio, nego je razgovore na pola puta napustio.

Na prigovore da je njegova vlada operativno nedelotvorna i da nije uspela da sprovede potrebne reforme, Šarec je u razgovoru za „Delo“ naveo da je uspela da donese budžete za iduće dve godine sa budžetskim suficitom.

„Kao manjinska vlada doneli smo budžete sa suficitom, što nije uspevalo ranijim vladama koje su imale komotnu većinu, a postupno snižavamo i javni dug, što pre nije bio slučaj“, kazao je Šarec.

„Ne kažem da problema nema, no ako budemo svi radili za isti cilj onda ćemo nastaviti uspešno da sarađujemo. A što se tiče strukturnih reformi koje su sprovele ranije vlade – i to se može nabrojati na prste jedne ruke“, kazao je Šarec, ponovivši kako razloga za pad koalicione vlade nema, osim ako neko ne želi nestabilnost kako bi to iskoristio za lični politički uspon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.