SDA:Nakon ploče na redu oduzimanje odlikovanja

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića saopštila je danas, nakon što je sa Studentskog doma na Palama skinuta ploča sa imenom prvog predsednika RS Radovana Karadžića, da je na redu oduzimanje odlikovanja, kako se navodi, „osuđenim ratnim zločincima“.

Reč je o odlikovanjima koje je Narodna skupština Republike Srpske ranije dodelila Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviću.

SDA je ocenila da je skidanje ploče sa imenom Radovana Karadžića „pozitivan korak“, koji će doprineti izgradnji pomirenja i bolje klime za odrastanje novih generacija u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, smatraju da je potpuno nedopustivo da, nakon što je skinuta tabla sa imenom Radovana Karadžića, ostanu na snazi odlikovanja koja je uručila Narodna skupština Republike Srpske, kao institucija od većeg značaja nego što je to Studentski dom.

SDA smatra da bi Miloradu Dodiku i SNSD-u trebalo da budu jasne poruke koje je više od 40 svetskih državnika u Srebrenici da je, kako navode, nedopustivo glorofikovanje ratnih zločinaca i „negiranje genocida u Srebrenici“.

SDA BiH je pozvala Kancelariju visokog predstavnika u BiH da, ukoliko poslanici SNSD u Parlamentu blokiraju usvajanje „Zakona o zabrani negiranja genocida“, u skladu sa svojim obavezama i bonskim ovlastima nametne ovaj zakon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.