U trendu

Šilegov: SDSM neće dozvoliti da Makedonija bude diktatorska država

Više hiljada gradjana večeras je, 12. put, protestovalo ulicama Skoplja izražavajući nezadovoljstvo vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

„Naša borba je protiv autoritarnog i korumpiranog režima Nikole Gruevskog“, objavio je preko društvenih mreža gradjanski pokret „Protestujem“, organizator takozvane „Šarene revolucije“ koja je danas ušla u treću sedmicu.

Funkcioner najveće opozicione stranke, Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) Petre Šilegov poručio je da ta stranka zajedno s gradjanima neće dozvoliti da Makedonija bude diktatorska država.

„Naše šarenilo smo mi, naše šarenilo su gradjani Makedonije. To je snaga Makedonije. Dosta je bilo ćutanja!“, rekao je Šilegov u govoru demonstrantima ispred Sobranja, makedonskog parlamenta.

Gradjanskim protestima se pridružio i Savez boraca Makedonije čiji su članovi predvodili protestnu povorku skopskim ulicama. Oni su pred Specijalno tužilaštvo, gde uobičajeno počinju gradjanski protesti, došli zajedno s liderom makedonske opozicije, predsednikom SDSM, Zoranom Zaevom.

Demonstranti su večeras nosili bedževe sa slikom funkcionera novoformirane stranke „Levica“ Zdravka Saveskog, kome je, kao i još jednom članu te stranke, Vladimiru Kunovskom, sud danas odredio pritvor zbog učestvovanja u demoliranju Kancelarije predsednika Makedonije.

Pred zgradom makedonskog parlamenta, gde je po kiši održan deo protesta, učesnici „Šarene revolucije“ su otvorili stotine raznobojnih kišobrana.

„Nema pravde, nema mira!“, „Ostavka, ostavka!“, „Robija za kriminalce!“, „Nikola na robiju!“, „Šutka (zatvor) ti ne gine, Nikola!“ – uzvikivali su gradjani nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Demonstranti su večeras bojom gadjali zgradu Ministarstva spoljnih poslova, pored koje su prošli na putu do obližnjeg Ustavnog suda. Obe zgrade su preuredjene tokom kontroverznog vladinog projekta „Skoplje 2014“.

Protesti su i večeras završeni pred zgradom Vlade Makedonije, gde je vetar upravo tada oborio skelu, što su gradjani pozdravili kao prvi znak pada Vlade.

I tokom večerašnjih protesta, objekte u centru Skoplja je obezbedjivala policija, a demonstracije su protekle bez incidenata.

Antivladini protesti u organizaciji gradjanskog pokreta „Protestujem“ održani su, kako prenose lokalni mediji, i u Bitolju, Strumici, Prilepu, Velesu.

Povod za početak gradjanskih protesta 12. aprila bila je odluka predsednika Makedonije Djordja Ivanova da abolira političare protiv kojih zbog afere prisluškivanja razgovora Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu, medju kojima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, a i njen lider Nikola Gruevski.

Demonstranti u organizaciji gradjanskog pokreta „Protestujem“ traže ostavku predsednika Ivanova, zatim da se odlože izbori zakazani za 5. jun, jer smatraju da za njih ne postoje uslovi, da Vlada podnese ostavku i da se umesto nje formira ekspertska koja će pripremiti fer i kredibilne izbore, a traže i da gradjanske nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rešavanju krize.

Politička kriza u Makedoniji, koja traje skoro dve godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije da raspiše izbore za 5. jun, uprkos protivljenju opozicije.

Kriza je počela kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da udje u parlament, optuživši vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zoran Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovodjenje tog dogovora sada u zastoju, uz razmenu optužbi suprotstavljenih strana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.